Paleisrevolutie bij Anderlecht: Coucke haalt Karel Van Eetvelt, Wouter Vandenhaute en Patrick Lefevere binnen

Bron © BELGA

Lefevere, Vandenhaute en Van Eetvelt

Er is weer een paleisrevolutie aan de gang bij Anderlecht. Karel Van Eetvelt, de voormalige topman van Unizo, wordt CEO van RSCA. Wouter Vandenhaute wordt extern sportief adviseur van de club. Met de Brusselse burgemeester Philippe Close en Patrick Lefevere (manager wielerploeg Deceuninck – Quick Step) krijgt de Raad van Bestuur er ook twee extra onafhankelijke leden bij. “Met deze beslissingen willen we de operationele werking en de strategische positie van de club versterken om Anderlecht opnieuw slagvaardiger en daadkrachtiger te maken”, zo duidt voorzitter Marc Coucke deze structurele wijziging. Michael Verschueren blijft sportief directeur en verantwoordelijk voor de transfers, maar verdwijnt uit de raad van bestuur.

LEES OOK. Marc Coucke licht aardverschuiving toe: “Ik heb de uitdaging bij Anderlecht onderschat”

LEES OOK. Patrick Lefevere: “Anderlecht? Nog geen officiële bevestiging gekregen”

Anderlecht beleeft een sportieve maar ook een financiële crisis. Om orde op zaken te stellen heeft Marc Coucke nieuwe mensen aangetrokken. Het gaat in de eerste plaats om Wouter Vandenhaute en Karel Van Eetvelt. Vandenhaute is de voormalige topman van Woestijnvis, maar organiseert ook grote wielerwedstrijden zoals de Ronde Van Vlaanderen. Sinds kort heeft hij ook het makelaarsbedrijf Lets Play. Met al zijn kennis van sport zal Vandenhaute sportief adviseur worden. Michael Verschueren blijft wel sportief directeur en zal dus de transfers blijven doen, maar hij verdwijnt uit de raad van bestuur.

Daarnaast komt ook Karel Van Eetvelt RSCA versterken. Hij kondigde zijn afscheid aan bij het bedrijf Febelfin, maar terwijl iedereen dacht dat hij in de politiek zou stappen wordt de voormalig topman van Unizo CEO van Anderlecht. Hij moet voor financiële orde zorgen. Karel Van Eetvelt volgt dus Jo Van Biesbroeck op. Hij krijgt alle bevoegdheden binnen de dagelijkse leiding van de club. Van Biesbroeck blijft zijn opvolger nog enkele maanden bijstaan om de overgang vlot te laten verlopen.

Paleisrevolutie bij Anderlecht: Coucke haalt Karel Van Eetvelt, Wouter Vandenhaute en Patrick Lefevere binnen
Wouter Vandenhaute Foto: ISOSPORT

Mediaman Wouter Vandenhaute wordt de externe adviseur van Karel Van Eetvelt. Vandenhaute is bezieler van de wielerklassiekers Flanders Classics en voorzitter van de Raad van Bestuur van De Vijver Media (met o.a. productiehuis Woestijnvis en tv-zenders VIER, VIJF en ZES). Al 25 jaar heeft hij een plaats op de ere-tribune bij Anderlecht en dus kent hij het huis door en door.

Ook Patrick Lefevere en Philippe Close

Naast Van Eetvelt en Vandenhaute krijgt ook de Raad van Bestuur nog twee onafhankelijke leden, die voor extra know-how kunnen zorgen. Philippe Close, sinds 2017 burgemeester van Brussel, en Patrick Lefevere, de wielermanager van Deceuninck – QuickStep.

Marc Coucke: “Opnieuw naar de top van het Belgisch voetbal”

Voorzitter Marc Coucke is ervan overtuigd dat de club, met de komst van deze vier vooraanstaande figuren uit diverse sectoren, opnieuw enkele belangrijke stappen zal zetten.

Paleisrevolutie bij Anderlecht: Coucke haalt Karel Van Eetvelt, Wouter Vandenhaute en Patrick Lefevere binnen
Marc Coucke en Michael Verschueren Foto: Photo News

“Ik wil in de eerste plaats mensen zoals Jo Van Biesbroeck enorm bedanken voor de inspanningen de voorbije jaren. Al van voor de overname heeft hij als CEO ervoor gezorgd dat deze club operationeel op koers bleef. Met de komst van o.a. Karel en Wouter kunnen we onze organisatie nu nog meer vorm geven, structureel verder moderniseren en ons strategisch en sportief opnieuw op weg zetten naar de top van het Belgisch voetbal.” (lees hier de volledige reactie van Marc Coucke)

Wouter Vandenhaute: “Evolueren zoals Kompany voor ogen heeft, maar iets realistischer”

“Ik ben aangenaam verrast over de open, constructieve gesprekken die ik met de voorzitter kon voeren”, zegt Wouter Vandenhaute. “Op basis daarvan heb ik besloten om als extern adviseur de nieuwe CEO en de Raad van Bestuur, die alle strategische beslissingen neemt, bij te staan. Met mijn expertise op diverse terreinen wil ik graag meehelpen om van Anderlecht opnieuw een club te maken waar winnen in de cultuur zit.”

“Ik heb twee jaar geleden een nota geschreven over hoe Anderlecht moest evolueren en dat is precies zoals ook Kompany dat voor ogen heeft, enkel wat realistischer misschien”, vervolgde Vandenhaute. “En voorts vind ik dat Anderlecht fier mag zijn met Kompany aan boord. Hij is charismatisch, geëngageerd voor de club en hij heeft goeie ideeën.”

Van Eetvelt: “Een bijzondere ervaring”

“Mijn ervaring in het voetbal is beperkt tot de jaren dat ik zelf actief speelde”, reageerde Karel Van Eetvelt. “Maar het structureren, veranderen en leiden van een organisatie doe ik al jaren met passie en gedrevenheid. Het is een bijzondere uitdaging om dit nu ook voor Anderlecht te gaan doen, de club waarvoor ik al van mijn zesde supporter ben. Ik ben ervan overtuigd dat we de club operationeel opnieuw de nodige stabiliteit kunnen bezorgen in elke geleding.”

Door (jug, lvdw, md)
AANGERADEN
Meest recent