Meer dan vijfduizend dromedarissen gedood omdat ze schadelijk zijn

Bron © BELGA

Foto: © Auscape / UIG

Schutters aan boord van helikopters hebben in Australië meer dan vijfduizend in het wild levende dromedarissen gedood. Plaatselijke overheidsdiensten van de deelstaat Zuid-Australië zeggen dat “aanzienlijke” troepen dromedarissen op zoek naar water en voedsel meer en meer bewoonde zones naderden. Zij vormden een bedreiging voor de voorraden van dorpen, en veroorzaakten bovendien schade. Zij waren een gevaar voor automobilisten.

Het eiland kende in 2019 zijn warmste en droogste jaar ooit. Dit leidde niet alleen tot de dramatische bosbranden die in sommige gebieden nog steeds woeden, maar ook tot watertekorten op veel plaatsen.

“Wij begrijpen de bezorgdheid van de voorvechters van de dierenzaak. Maar er is veel desinformatie over het werkelijke leven van de exotische wilde dieren, in één van de meest dorre en afgelegen plaatsen” op de planeet, aldus King in zijn communiqué. Hij benadrukte dat zijn eerste opdracht als bestuurder erin bestaat de kostbare watervoorraden te beschermen en het leven van iedereen te beschermen.

De directeur-generaal legde uit dat verzwakte dromedarissen dikwijls in waterputten verzeild raken en er zelfs sterven, waardoor de voor de bewoners en wilde fauna kostbare watervoorraden besmet raken.

De dromedaris heeft in de jaren 1840 door toedoen van de kolonisten zijn intrede gedaan in Australië. De beesten werden vooral gebruikt voor transport.

Australië zou het land zijn met de grootste populatie aan in het wild levende dromedarissen. Officiële schattingen gewagen van een miljoen dieren in de uitgestrekte woestijnen van het binnenland.

AANGERADEN
Meest recent