Noodnummer 1722 geactiveerd wegens risico op storm of wateroverlast

Bron © belga, KMI

Foto: DVH

De FOD Binnenlandse Zaken deelt dinsdag mee dat het nummer 1722 tijdelijk wordt geactiveerd, omdat het KMI waarschuwt voor slecht weer. Er is risico op storm en wateroverlast.

Het nummer 1722 wordt preventief geactiveerd wanneer een storm of wateroverlast wordt aangekondigd. Het feit dat het nummer wordt geactiveerd, zegt echter niets over de ernst van de waarschuwing en de omvang van de eventuele schade.

Het KMI heeft een code geel voor wind ingesteld voor de kust en de provincies West- en Oost-Vlaanderen, Luik en Henegouwen. De code geldt dinsdag vanaf 14 uur tot middernacht. “In de late namiddag en vanavond kunnen er in de kuststreek rukwinden optreden van 80 kilometer per uur of iets meer. Ook in het binnenland zijn er in het westen alsook op de Ardense Hoogten lokaal rukwinden mogelijk tot rond 80 kilometer per uur.”

De bedoeling is dat mensen voor niet-dringende brandweerinterventies naar het nummer 1722 bellen, zodat het noodnummer 112 beschikbaar blijft voor mensen die dringende medische hulp of dringende brandweerhulp nodig hebben.

Het is niet de bedoeling naar 1722 te bellen voor schade waarbij geen brandweerinterventie nodig is. In dat geval is een gekwalificeerde professional aangewezen.

AANGERADEN