Laatste Alpha Jet-trainingsvliegtuigen van Defensie landen in Bevekom

Bron © BELGA

(archiefbeeld) Foto: VUM

De laatste 3 Alpha Jet-trainingsvliegtuigen van de Belgische luchtmacht zijn maandag teruggekeerd uit Frankrijk, waar ze een vijftiental jaar ingezet waren voor de opleiding van Franse en Belgische gevechtspiloten. De toestellen zijn omstreeks 13 uur geland op de luchtmachtbasis van Bevekom. Dat is dinsdag bij de luchtmacht vernomen.

De Franse en Belgische luchtmacht gingen in 2003 over tot een samenwerking voor de opleiding van hun piloten. Die samenwerking kwam er door een overcapaciteit aan gemoderniseerde Alpha Jets, een minimumquotum aan Belgische leerling-piloten en een tekort aan opleidingsvliegtuigen bij de Franse luchtmacht. Net zoals de F-16’s hadden de Belgische Alpha Jets een update gekregen zodat de toestellen moderner en beter uitgerust waren dan de Franse.

Voor de Frans-Belgische school voor gevechtspiloten, de ‘Advanced Jet Training School’, waren de toestellen gebaseerd in Cazaux, in het zuidwesten van Frankrijk. In het kader van de opleiding voerde België meer dan 50.000 vlieguren uit en zijn 165 Belgische piloten opgeleid.

België stopte zijn deelname aan die school in oktober 2018 en schakelde over op ‘Joint Jet Pilot Training’ voor de opleiding van gevechtspiloten. Dat instituut, een samenwerking tussen de Europese Unie en de NAVO, is gebaseerd in het noorden van de Amerikaanse staat Texas. De Franse luchtmacht bleef de Belgische Alpha Jets nog gebruiken doorheen 2019.

België zal de toestellen nu verkopen. In 2018 was al aangekondigd dat Defensie 25 Alpha Jets in de etalage zou zetten.

AANGERADEN
Meest recent