Explosie en brand in petrochemisch bedrijf in Spanje: minstens één dode, 300.000 mensen moeten binnenblijven

Bron © belga, el pais

Er heeft dinsdagavond een explosie (gevolgd door een zware brand) plaatsgevonden in een industriezone in Tarragona, in het noordoosten van Spanje. Daardoor viel minstens één dode, zo meldt de Spaanse krant El País. Ongeveer 300.000 omwonenden moesten een tijdlang binnenblijven omdat gevreesd werd dat de rook giftig was.

De explosie vond plaats in het petrochemisch bedrijf Industrias Químicas de Óxido de Etileno (IQOXE). De explosie werd gevolgd door een hevige brand. IQOXE is naar verluidt het enige bedrijf in Spanje dat ethyleenoxide produceert. Het bedrijf heeft een productiecapaciteit van 140.000 ton per jaar.

Een persoon is dinsdagavond om het leven gekomen bij de instorting van diens woning, veroorzaakt door de schokgolf van de explosie. Dat bevestigt een woordvoerder van het lokale bestuur aan El País. Volgens de hulpdiensten hebben ook vier personen zware brandwonden opgelopen.

De Civiele Bescherming had eerst gevraagd dat 300.000 omwonenden binnen zouden blijven. Dat is intussen ingeperkt tot de gemeenten La Canonja en Vilaseca, net als driekwart van de stad Tarragona. Volgens de Civiele Bescherming is de grote rookpluim, die tot kilometers ver zichtbaar is, niet giftig. “De hele winkel beefde, het was een heel krachtige explosie”, zo getuigt Maite Fonoll, die zich in een winkel op twee kilometer van IQOXE bevond. “We hadden meteen door dat de knal uit de industriezone moest komen. En als daar iets gebeurt, trillen we allemaal.”

Door de explosie ontstonden verschillende brandhaarden in andere installaties op de industriezone, aldus de Catalaanse krant La Vanguardia. De brandweer tracht eerst het vuur te blussen dat chemische opslagplaatsen bedreigt.

De Spaanse premier Pedro Sanchez bood de Catalaanse regeringsleider Quim Torra “alle nodige hulp” aan, zei Sanchez op Twitter.

Door mtm
TOP 10 MEEST GELEZEN