Tennismama Kim Clijsters op schema voor haar comeback: “Een Grand Slam winnen? Dan moet ik eens goed lachen”

Kim Clijsters heeft haar eerste balletjes voor de verzamelde pers geklopt, in haar thuisbasis in Bree. De grote vraag: is ze klaar voor haar comeback, normaal gezien begin maart in het Mexicaanse Monterrey? Clijsters: “Het gaat de goede richting uit. Maar ik weet hoe ver en hoe lang de weg nog is om op het niveau te geraken waar ik wil geraken.” Als alles super verloopt, begint ze mogelijk nog iets vroeger dan in Monterrey.

LEES OOK. Kim Clijsters’ nieuwe coach Fred Hemmes Jr ziet enorme uitdaging: “Ongezien in tennissport”

“Sorry.” Kim Clijsters verontschuldigt zich voor een bal die ze buiten de lijnen heeft geklopt. Nadien krijgt ze felicitaties van haar nieuwbakken coach, de Nederlander Fred Hemmes Junior, als ze een bal klopt waar hij hoort. Kim Clijsters 3.0 nodigde deze voormiddag de pers uit op haar club, om een trainingssessie bij te wonen. Was er veel volk om haar voor het eerst sinds ze haar geheel onverwachte comeback aankondigde, live aan het werk te zien? Nutteloze vraag. Na-túúr-lijk was er veel volk afgezakt naar Bree, ook enkele Engelse journalisten. “Zo één dag veel aandacht, dat gaat wel”, zo lacht Clijsters. “Maar ik ben blij dat het, sinds ik mijn comeback aankondigde, heel rustig is geweest en ik mij op mijn gemak kon voorbereiden.”

Olympische Spelen?

Ongeveer een uur werkte Clijsters zich in het zweet. Clijsters oogt al scherper dan toen ze haar comeback aankondigde. Hoe ze zich voelt? “Het gaat goed, ik ben blij dat de start van mijn comeback in zicht komt.” Een goed gevoel, dat is leuk, maar de hamvraag blijft of ze fysiek klaar is – ze moest wegens knieproblemen haar comeback op de Australian Open uitstellen en blessures waren bovendien een hoofdreden om haar vorige carrières af te breken. Clijsters: “Fysiek gaat het alsmaar beter. Al had ik uiteraard liever op de Australian Open gestaan, dat was het oorspronkelijke plan. Maar dat was nog net iets te vroeg. Die knieblessure is nu acht, negen weken geleden, dat heeft alles opgeschoven. Maar nu gaat het weer in de goede richting, de laatste weken ga ik echt stap voor stap vooruit. Mijn knie reageert goed op de trainingen. Ik kan beter bewegen op de baan, sinds vorige week tennis ik weer over de hele tennisbaan, de slagen zaten voordien al goed. Dat laatste stukje zal wel lukken. Maar ik weet ook hoe ver en hoe lang de weg nog is om op het niveau te geraken waar ik wil geraken.”

Tennismama Kim Clijsters op schema voor haar comeback: “Een Grand Slam winnen? Dan moet ik eens goed lachen”
Foto: Karel Hemerijckx

Net daarom is het bijvoorbeeld nog veel te vroeg om over de Olympische Spelen, komende zomer in Tokio, te beginnen. “Om eerlijk te zijn, ik ben nog totaal niet bezig met: ga ik de Olympische Spelen spelen, ga ik dit of dat toernooi spelen.” Wel heeft ze haar officiële comeback geprikt in maart, in het Mexicaanse Monterrey. “Misschien begin ik toch nog iets vroeger, maar dat is nog niet zeker.”

Of ze zich ooit weer als aan de absolute top van het vrouwentennis ziet? “Daar heb ik echt geen idee van nu. Ik denk zo niet, mijn team denkt ook zo niet. Ik denk niet aan de wereldranglijst. Uiteraard wil ik wel goed tennis spelen, maar om nu al daaraan te denken. Toen het nieuws bekendraakte, spraken mensen over mij als: ze zal weer in de top tien staan, ze wint weer grandslamtoernooien… Daar moet ik eens mee lachen. Ik blijf mijn ding doen en dan zien we wel.” En of we ooit haar handelsmerk van weleer, de spreidstand, zullen zien? Clijsters: “Misschien wel, dat weet ik niet.”

LEES OOK. Carl Maes ziet Kim geen Grand Slam meer winnen: “De tweede week halen zou al een succes zijn”

Herbeleef hieronder de Media Day van Clijsters.

Door rahe, md, Hans Jacobs in Bree
  • Meest recent