Peru wil toeristen land uitzetten na beschadigen Machu Picchu: “Een van hen ontlastte zich op archeologische site”

Bron © Reuters

De enorme toestroom van toeristen die Machu Picchu bezoeken, baart al langer zorgen. Foto: AFP

De politie van Peru heeft dinsdag aangekondigd dat ze vijf toeristen wil laten vervolgen en het land uitzetten. Ze worden ervan verdacht beschadigingen te hebben aangericht aan de wereldberoemde ruïnes van Machu Picchu, een van hen zou zich ook ontlast hebben op de archeologische site.

Volgens de autoriteiten drongen de toeristen, afkomstig uit Chili, Brazilië, Frankrijk en Argentinië, de ruïnes van de oude Incastad binnen. Daarbij zouden ze een steen op een muur van de zogenoemde Zonnetempel hebben omgestoten, waardoor die beschadigd raakte.

Een Argentijnse man, die al toegaf een van de aanstokers van het vandalisme te zijn, wordt vervolgd voor het ‘vernietigen van het Peruaanse erfgoed’. Hij mag het land voorlopig niet verlaten.

Machu Picchu is door de Verenigde Naties erkend als cultureel werelderfgoed. De site wordt jaarlijks door meer dan een miljoen toeristen bezocht. Het eeuwenoude bouwwerk intrigeert bezoekers al decennialang, maar de enorme toestroom van toeristen deed de laatste jaren ook bezorgdheid ontstaan over beschadigingen die worden veroorzaakt aan de archeologische site.

Zo waarschuwden de Verenigde Naties al voor problemen veroorzaakt door de ontbossing van de archeologische site, bouwactiviteiten in de nabijheid en bezoekers die zich illegaal toegang verschaffen tot de restanten van de Incastad.

Peru wil toeristen land uitzetten na beschadigen Machu Picchu: “Een van hen ontlastte zich op archeologische site”
De politie van Peru verspreidde een foto van de door de toeristen beschadigde muur van de Zonnetempel. Foto: AFP
Door pvm
AANGERADEN