Gevaarlijke straat in Drongen wordt veiliger voor fietsers, over vier jaar

Foto: fvv

Gent / Drongen -

De langverwachte vernieuwing van de Antoon Catriestraat, een van de gevaarlijkste assen voor fietsers in Drongen, zal in het beste scenario in 2024 een feit zijn. Er is 900.000 euro vrijgemaakt om voor die verbreding de nodige gronden te onteigenen.

Dat blijkt uit informatie die gemeenteraadslid en Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose (Open VLD) opvroeg in het Vlaams Parlement. De Antoon Catriestraat, tussen Luchteren en het centrum van Drongen, is een druk gebruikte as voor auto’s en fietsers maar is al jaren een doorn in het oog. Er zijn geen fietspaden, terwijl die straat veelvuldig wordt gebruikt door fietsende scholieren.

“De Antoon Catriestraat wordt gezien als een van de meest onveilige straten voor fietsers in Drongen”, zegt D’Hose. Een heraanleg ligt al lang op de plank. De ontwerpen zijn klaar. Maar de realisatie blijft uit omdat voor de verbreding veel stukken grond moeten worden onteigend. Er moet bovendien een gescheiden riolering worden aangelegd.

Heraanleg zal twee jaar duren

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) heeft voor de komende drie jaar telkens 300.000 euro vrijgemaakt om in de straat 120 stukken grond te onteigenen. Als het lukt om alle grond vrij te krijgen tegen 2021, dan kan een vergunning worden aangevraagd en zouden de werken in 2022 kunnen starten.

Daarna zal de heraanleg volgens minister Peeters “een tweetal jaar” duren. In het beste scenario kunnen de Drongenaars dus over vier jaar in een veiligere Antoon Catriestraat fietsen.

Gevaarlijke straat in Drongen wordt veiliger voor fietsers, over vier jaar
Foto: fvv
Gevaarlijke straat in Drongen wordt veiliger voor fietsers, over vier jaar
Foto: fvv
Door Bert Staes
AANGERADEN