FOTO. "De Roos van Casablanca" bloeit komend weekend in de gemeenteschool

Lochristi - We zegden het al eerder: "De Roos van Casablanca" is een liedje van ene Eddy Mars én een taverne in Vorselaar. Maar komend weekend hoeft u geen plaatjes te draaien of naar Limburg te rijden voor wat plezier: gewoon een kaartje kopen voor een gezellige avond of middag toneel van de Gemeenteschool Lochristi en Beervelde. Woensdagavond bewees de stilaan vaste toneelcast dat ze er weer klaar voor zijn tijdens de generale van hun zoveelste jaarlijkse komedie. Lochristi Blogt mocht de bloem al zien bloeien en laat nu al wat teasers op u los. Voor vrijdag en zondagmiddag zijn er nog heel wat kaartjes te verkrijgen, zaterdag hangt het bordje volzet.

De troef van het gelegenheidsgezelschap van de gemeentelijke basisschool is dat ze toch telkens andere wijn tappen uit hetzelfde vaatje. Zo zijn er dit keer een stuk minder nevenintriges die je met de ogen dicht ziet aankomen: 'De Roos van Casablanca' is een redelijk rechttoe-rechtaan komedie.

René (Freddy De Wilde draagt zoals gewoonlijk het stuk) en Matil (Sophie De Geest, die zowel verbaal als met haar spontane gekke bekken scoort) zitten om allerlei redenen zonder geld, en hebben een ingenieus plan om de kas te spijzen. Het massagesalon 'Casablanca' moet de oplossing brengen, en Matil - of Peggy zo u wil - moet al haar charmes in de weegschaal gooien om als roos te bloeien en het plan te doen slagen. In buurvrouw Julia (Isabelle Schatteman: "Ik ging dit jaar niet meer meedoen, maar ik ben toch blij dat ik er weer bij ben") vindt het duo meteen een onverwachte derde partner in crime. Dat het natuurlijk allemaal niet van een leien dakje loopt, daarvoor hoef je natuurlijk geen glazen bol te hebben. Fantasie zal er genoeg nodig zijn, om alles weer op het goede (trein) spoor te krijgen. Gaan kijken kan u in elk geval helpen. 

Leuke troeven en personages om het eenvoudige verhaal te kruiden, zijn er genoeg: nieuwkomer Kimberly Duyck speelt het buitenbeentje als de dochter-apothekeres Francine, Robin Verschuere is de liever-lui-dan-moe-zoon Theo, al brengt zijn Buffalosjaal wat kleur in zijn leven. Silke Poelman speelt de verrassende rol van Renés mentaal gestoorde zus Erna, die de gekste dingen verzint en de rest van de familie tot wanhoop drijft. Ronny De Smet zorgt als de simpele huisvriend Martin voor de olijke noot door de wereld rondom hem in centimeters te vatten en Nancy Raes speelt de bazige rol die haar wel vaker op het lijf is geschreven: die van de schoonmoeder Bet - de betweter van dienst - inclusief haar pluchen hondje. 

Een paar lachbuien van de hoofdpersonages die schrikken van hun eigen enthousiasme op de generale: het was gisteravond een garantie om te weten dat het snor zit en dat 'De Roos van Casablanca' en de anderen klaar zijn voor het massagesalon.. en voor een paar prettige uurtjes toneel van eigen bodem.

'De Roos van Casablanca', schooltoneel GBS Lochristi en Beervelde, op 17 en 18 januari om 20 uur en 19 januari 2020 om 15 uur in de sportzaal van de GBS in de Koning Boudewijnlaan. Kaarten zijn bij het personeel en op de school nog verkrijgbaar voor vrijdag en zondag. Zaterdag is uitverkocht.

 

 
 

Door Geert Herman