Erfgoed Vlaanderen verleende vergunning voor bouw rolstoellift aan kasteel/gemeentehuis

Hoeilaart - Toen rolstoelgebruiker Jo Portois (CD&V) verkozen werd om als gemeenteraadslid te zetelen, werd de ontoegankelijkheid van het kasteel/gemeentehuis plots weer actueel. Er werd dan maar beslist om voortaan in het gemeenschapscentrum te vergaderen. Wel volgde meteen het plan om voor een rolstoellift te opteren. Rees nog de vraag hoe je zo’n ingreep bij een beschermd gebouw aanpakt. Erfgoed Vlaanderen werd prompt bij de arm genomen voor enig advies. Intussen raakte de lift op zijn beurt onbereikbaar door foutparkeerders…

Burgemeester Tim Vandenput (Open VLD) ‘Het kasteel is inderdaad beschermd, waardoor we bij onze bouwaanvraag bindend advies hebben aangevraagd bij Erfgoed Vlaanderen. Er zijn in dat kader twee plaatsbezoeken geweest van Erfgoed hier in het kasteel om de beste plaats van de lift te beamen (intern in gebouw of extern) en ook de mooie leuning te bespreken. Hier werd - na bespreking met Erfgoed - geopteerd om een heel stuk weg te nemen alsook een replica te vervaardigen vanuit een bepaalde tekening en die tussen de lift en het gebouw te plaatsen’..

De vergunning werd verkregen, de werken uitgevoerd. Het is enkel nog wachten op het stukje replica.’Nu gaan we nieuw moderne meubilair kopen voor de Raadszaal en als dit er is zal de Gemeenteraad terug doorgaan in het Gemeentehuis’, aldus nog Vandenput. 

De lift staat er sinds kort goed en wel te pronken en er werd een fraai pad dat er heen leidt aangelegd. Tot vorige week een foutparkeerder roet in het eten gooide. Want o ironie, die plaatste zijn voertuig pal voor vernoemd toegangspad. Vandaar de sindsdien aanwezige signalisatie. Die oogt natuurlijk niet mooi voor al wie het fraaie kasteel wil fotograferen of op andere wijze bewonderen. Nu het oude euvel van de toegankelijkheid opgelost werd, kan de technische dienst een meer passend maar toch opvallend parkeerverbod aanbrengen..

 

Door Michel Van Mullem