Belg opgepakt in Peru met twintig levende vogels in zijn koffer

Bron © Infobae

Foto: AFP

Een Belgische man is maandag gearresteerd in Chili toen hij 20 vogels het land uit wilde smokkelen. Dat meldt het Chileense Infobae.

H. C. (54) werd aangehouden toen hij op de luchthaven van Lima op een vlucht naar Madrid wilde stappen. De autoriteiten ontdekten toen twintig levende vogels in kartonnen dozen in zijn bagage. Het gaat onder andere om twee roodkopbaardvogels en zestien tangaren, waaronder een bedreigde siratangare, vogels met opvallend felle kleuren die hen zeer aantrekkelijk maken voor handelaars en verzamelaars.

De dieren vertoonden symptomen van uitdroging en stress, “verschillende vogels hadden zelfs een deel van hun verenkleed verloren omdat ze urenlang opgesloten zaten”, aldus de Servicio Nacional Forestal y de Fauna Silvestre, die de arrestatie uitvoerde. Ze werden overgebracht naar een zoo in Lima, waar ze de nodige aandacht en verzorging zullen krijgen, meldt de wildbeheerdienst. De dieren waren vermoedelijk bedoeld voor verkoop in Spanje.

Illegale handel

Onze landgenoot riskeert tot vijf jaar gevangenisstraf voor illegale handel in wilde dieren. In die misdaadtak circuleert jaarlijks wereldwijd maar liefst 21 miljard euro, het wordt volgens Interpol beschouwd als één van de vier meest lucratieve misdrijven.

Illegale handel is één van de belangrijkste oorzaken van het verlies van biodiversiteit. Peru wordt algemeen beschouwd als een paradijs voor door vogelaars en ornithologen. Er vliegen in het land 1.810 verschillende vogelsoorten rond.

Belg opgepakt in Peru met twintig levende vogels in zijn koffer
Foto: AFP
Belg opgepakt in Peru met twintig levende vogels in zijn koffer
Foto: AFP
Door jvh
AANGERADEN