Koninklijke Musea voor Schone Kunsten halen de kaap van 1 miljoen bezoekers

© BELGA_HANDOUT

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België hebben in 2019 met een nieuw record de kaap van 1 miljoen bezoekers gehaald. De vernieuwde voorstellingen van de collecties van Bruegel, Hollandse School en het Magritte Museum dreven het aantal bezoekers met meer dan 400.000 op tot exact 1.091.280, zo melden de musea donderdag. Ook enkele tijdelijke tentoonstellingen lokten bezoekers.

jvh

“Het is de allereerste keer in bijna 220 jaar tijd - sinds de oprichting van het museum door Napoleon Bonaparte in 1801 - dat zo’n indrukwekkend cijfer werd opgetekend”, aldus de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB). Het gaat om een stijging met 60,5 procent op een jaar tijd. In 2018 waren de musea afgeklokt op 680.089 bezoekers.

Meteen is ook het vorige record gebroken. In 1995, toen de toegang nog gratis was, waren er een eerste keer meer dan een miljoen bezoekers (1.044.114).

De musea danken het record aan twee elementen. “Dit uitzonderlijk succes is te danken aan de vernieuwde voorstelling van de collecties (Bruegel, Hollandse School, Magritte Museum). Deze projecten waren in 2019 extra zichtbaar, mede dankzij de groeiende reputatie van Brussel als toeristische trekpleister. Het is eveneens het resultaat van de unieke tijdelijke tentoonstellingen Wim Delvoye en Dali & Magritte, alsook van het ruime aanbod aan activiteiten.”

De cijfers geven de ticketverkoop weer, zonder de tentoonstellingen die de KMSKB op andere locaties organiseren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten