Dertien scholen herdenken in Auschwitz 75 jaar bevrijding van concentratiekampen

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: AFP

Naar aanleiding van 75 jaar bevrijding van de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog brengen leerlingen van dertien scholen donderdag een hele dag door in Auschwitz. Het bezoek wordt georganiseerd door het War Heritage Institute in samenwerking met Defensie. Ook minister van Defensie Philippe Goffin neemt deel aan de reis.

Rond 7 uur ‘s ochtends zijn een honderdtal leerlingen tussen 16 en 18 jaar oud uit zes Franstalige, zes Nederlandstalige en één Europese school vertrokken vanop de militaire luchthaven in Melsbroek voor een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Auschwitz.

Met het bezoek wil de organisatie respect tonen aan de betrokkenen en anderzijds waarschuwen voor het vandaag alom oplaaiende extremisme, luidt het. “Het concentratie- en uitroeiingskamp Auschwitz-Birkenau toont tastbaar tot welke gruwel politiek extremisme - zoals het nazisme - leidt”, aldus het instituut.

Al meer dan tien jaar worden jongeren uitgenodigd door het instituut en Defensie om Auschwitz-Birkenau te bezoeken, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen mensen, veelal Joden, werden vermoord.

Dit jaar staat dat in het teken van 75 jaar bevrijding op 27 januari 1945. Op 27 januari vindt er dan ook een internationale herdenkingsplechtigheid plaats rond de beroemde ingang van Birkenau waarbij ook koning Filip en koningin Mathilde aanwezig zullen zijn. Ook aanwezig zijn zowat 200 overlevenden, onder wie één Belg die meereist met de Belgische delegatie.

In België werden tussen 4 augustus 1942 en 31 juli 1944 25.835 mensen vanuit Mechelen naar Auschwitz gedeporteerd. Aan het einde van de oorlog zijn slechts 1.240 gedeporteerde Joden naar België teruggekeerd, dat is minder dan 5 procent.

Door jvh
AANGERADEN