UHasselt voert vak Frans in: “Startende studenten spreken taal zwaar onvoldoende”

Themabeeld Foto: Shutterstock

Hasselt -

De Universiteit Hasselt zal vanaf het academiejaar 2021-20222 voor het eerst een vak algemeen Frans invoeren in de faculteit economische bedrijfswetenschappen. Dat meldt VRT NWS. Volgens de universiteit een noodzaak, omdat de kennis van het Frans bij de studenten die aan de universiteit beginnen “zwaar onvoldoende” is.

“Studenten die bij ons aan de universiteit beginnen, beheersen alsmaar minder het Frans”, zegt hoofddocent Martine Verjans. “Vooral een gesprek voeren in het Frans valt hen erg zwaar, en dat tot grote ergernis en frustratie van de studenten zelf. Studenten slagen voor het vak Frans in de derde graad van het secundair onderwijs, maar wanneer ze dan bij ons terechtkomen realiseren ze zich dat ze die spreekvaardigheid in het Frans niet beheersen. Nochtans zullen ze later wel bijvoorbeeld een contract moeten kunnen onderhandelen in het Frans”, aldus Verjans. “Daarom voeren we een nieuw vak algemeen Frans in om studenten te helpen de basiskennis van het Frans weer op te halen.”

Verjans ziet verschillende oorzaken voor de gebrekkige kennis van het Frans bij afgestudeerde scholieren: een gebrek aan kwaliteitscontrole op de handboeken Frans, en druk ouders op directies en leerkrachten om de lat niet te hoog te leggen. Ze oppert daarom het idee om aan het einde van de tweede graad secundair onderwijs een gestandardiseerde toets Frans te organiseren. “Wie tekorten heeft, kan dan nog worden bijgespijkerd in de derde graad, zodat leerlingen het secundair verlaten met een goeie basiskennis”, klinkt het.

Door jvh
TOP 10 MEEST GELEZEN