Joachim Coens (CD&V): “Materniteiten sluiten is onaanvaardbaar”

Joachim Coens Foto: ISOPIX

CD&V-voorzitter Joachim Coens wil niet dat straks 17 kraamklinieken de deuren moeten sluiten. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) had wel oren naar dat advies van de Hoge Gezondheidsraad, nadat bleek dat 17 kleinere materniteiten jaarlijks niet genoeg bevallingen uitvoerden.

“17 kraamklinieken staan op de helling. Onaanvaardbaar voor CD&V, partij van de nabijheid”, schreef Coens op Twitter. “Bevallingen behoren tot de basiszorg. Er kunnen niet zomaar 17 materniteiten gesloten worden. Nabijheid is belangrijk.”

“Waarom zouden de kleinere materniteiten niet dezelfde kwaliteit bieden als de grotere?” klinkt het bij de CD&V. Coens ziet geen kwaliteitsredenen, noch financiële redenen om een bevalling niet langer als basiszorg te zien. Hij verwijst naar Nederland, waar bevallingen ook gezien worden als een basisactiviteit.

Volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg kan ons land het gerust doen met 17 materniteiten minder, of één op zes. Er bevallen in die kraamklinieken te weinig vrouwen om de kosten te rechtvaardigen, klinkt het. De experts raden daarom aan om te snoeien in het netwerk.

LEES OOK. 17 materniteiten moeten deuren sluiten als het aan gezondheidsexperts ligt: “Niet langer verantwoord”

 

 

Door jvh
TOP 10 MEEST GELEZEN