Twee jaar cel voor man die oudere mensen oplichtte

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Shutterstock

Mechelen -

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft donderdag een man schuldig bevonden aan oplichting. Hij troggelde geld af bij oudere mensen en zou zo bijna 37.000 euro hebben vergaard. Het parket vroeg twee jaar cel, een bestraffing die de rechtbank ook volgde. De man zelf zegt dat het om een lening ging en er geen enkel misdrijf werd gepleegd.

De man slaagde er meerdere keren in om oudere mensen geld te ontfutselen. Het eerste slachtoffer was zijn buurvrouw. Hij belde haar, zogenaamd van de bank, en zei dat ze betrokken was bij een zwendel. Maar als ze 900 euro in een krant in haar brievenbus legde, zou het in der minne geregeld worden. Het oude vrouwtje, bang voor schulden en deurwaarders, deed wat er gevraagd werd. Kort nadien werd ze gecontacteerd door iemand van IKEA, met een vergelijkbare vraag. Alweer zag de dame haar cash geld verdwijnen.

De derde keer belde een zogezegde onderzoeksrechter met de melding dat ze 1.000 euro aan haar buurman moest geven en dat die wel zou zorgen dat het goed terecht kwam. Toen rook de dame onraad en ging ze niet meer op de vraag in. In totaal is ze 2.770 euro kwijt, die ze ook terugvraagt van beklaagde.

Andere slachtoffers

De tweede dame was een goede vriendin van de buurvrouw. De man benaderde haar en zei dat hij geld kwam ophalen voor het eerste slachtoffer. Ook deze dame tuinde in het verhaal en overhandigde de man keer op keer geld, om haar vriendin te helpen. In totaal zou het gaan om ruim 34.000 euro.

Een derde slachtoffer was een priester die foto’s van kerkgebouwen verzamelde. De beklaagde maakte hem wijs dat hij een grote lading foto’s op de kop kon tikken, ontving geld maar leverde nooit foto’s. De priester is inmiddels overleden.

“Enkel geld geleend”

De man geeft toe dat hij 55 euro ontving van de priester, maar niet meer. De oplichtingen van de vrouwen ontkent hij. “Mijn cliënt heeft dat geld enkel geleend, hij heeft geen enkele druk of dwang uitgevoerd waardoor er dus geen sprake is van een misdrijf”, zei zijn raadsman. “Ik vraag dan ook de vrijspraak. Dit gaat om een burgerlijk geschil, een lening die hij nog moet terugbetalen. Er is geen concreet bewijs van schuld.”

De man kreeg een celstraf van twee jaar opgelegd, hij moet ook een geldboete van 1.200 euro betalen.

Door jvh
TOP 10 MEEST GELEZEN