Dwars door Vlaanderen start ook komende vijf jaar in Roeselare

Foto: GMAX AGENCY

In het Wielermuseum Roeselare maakte burgemeester Kris Declercq bekend dat de stad ook de komende vijf jaar startplaats blijft van Dwars door Vlaanderen. Het contract met organisator Flanders Classics werd met nog eens vijf jaar verlengd.

“Wij zijn een stad van wereldkampioenen”, zegt schepen José Debels. “Wij hebben Patrick Sercu, Jean-Pierre Monseré, Freddy Maertens en Benoni Beheyt. En met Patrick Lefevere ook nog de beste wielermanager. Daarom zijn we blij dat we ook de beste renners mogen blijven ontvangen.”

Dwars door Vlaanderen vindt dit plaats op 1 april. In de vijfenzeventigste editie komen al zeker Alexander Kristoff, Julian Alaphilippe en Mads Pedersen aan de start.

Kanarieberg als extra helling op het programma

Tijdens de persvoorstelling eind november werd onder meer naar buiten gebracht dat de 75e editie van Dwars door Vlaanderen dit jaar zou gaan over twaalf hellingen, één meer dan de vorige uitgave. Donderdag werd beslist er nog een dertiende helling bij te nemen. De Kanarieberg is immers eveneens opgenomen in het parcours van de WorldTour-koers. Die beklimming komt na de Berg ten Houte.

“Wegeniswerken in de buurt nopten ons daartoe. Het was ofwel de Berg ten Houte schrappen of de Kanarieberg erbij te nemen. We kozen ervoor om de laatste optie door te voeren en zo het aantal hellingen naar 13 op te drijven”, stelt parcoursbouwer Guy Delesie.

De Kluisberg is voor de 75e editie de eerste helling van de dag. “In het verleden telde onze koers 200 kilometer, daar zijn nu zowat 20 kilometer afgegaan. De Kluisberg, een helling die we tweemaal aandoen dit jaar, is de eerste helling van de dag”, vervolgde Delesie. “Een eerste keer snijden we de beklimming aan via de Waalse kant. Na de Nieuwe Kwaremont nemen we de beklimming langs de Vlaamse kant. Het duo Taaienberg en Berg ten Houte blijft behouden. En daarna komt nu dus de Kanarieberg om zo koers richting Knokteberg, Vossenhol en Holstraat te zetten. De laatste helling in Dwars door Vlaanderen is en blijft Nokereberg.”

De hellingen in de 75e Dwars door Vlaanderen:

Kluisberg, Nieuwe Kwaremont, Kluisberg, Knokteberg, Kortekeer, Steenbeekdries, Taaienberg, Berg ten Houte, Kanarieberg, Knokteberg, Vossenhol, Holstraat, Nokereberg.

Door Jan-Pieter de Vlieger
AANGERADEN