Impeachment Trump: afzettingsproces is formeel begonnen

Bron © BELGA

Foto: Photo News

In de Amerikaanse Senaat is donderdag formeel het afzettingsproces tegen president Donald Trump begonnen, zo heeft nieuwszender CNN gemeld.

LEES OOK. Amerikaanse Rekenhof: “Regering-Trump overtrad de wet door Oekraïne militaire hulp te ontzeggen”

“Donald Trump, president van de Verenigde Staten, is in beschuldiging gesteld voor zware misdaden en delicten”, zei Adam Schiff, leider van de woensdag door het Huis van Afgevaardigden aangestelde “impeachmentmanagers”, donderdag. Dan legde hij de inhoud van de twee aanklachten uit: machtsmisbruik en tegenwerking van het Congres.

Tijdens dat voorlezen stuurde woordvoerster Stephanie Grisham een nieuwe tweet de wereld in om de gang van zaken aan te klagen. “De Democraten lezen nu hun veinzende (“sham” in het Engels, nvdr.) artikels van impeachment voor, die zij in elkaar hebben gestoken om president Trump af te houden van zijn continu succes namens de VS. Hij werkt, zij (de Democraten) zaniken”, aldus Grisham die ook in herinnering bracht dat woensdag een “historisch” handelsakkoord met China is afgesloten.

Het voorlezen van de artikelen is nog maar een formeel begin. De eigenlijke procesvoering start ten vroegste volgende week dinsdag. Donderdag, om 20 uur, moet ook opperrechter John Roberts nog de eed afleggen om het proces te leiden en dient hij ook de eed af te nemen van de senatoren die juryleden zullen zijn.

Het voorlezen van de artikels gebeurde onder voorzitterschap van Chuck Grasley, de hoogste in rang onder de senatoren. Nadien ging de Hoge Vergadering in reces, tot de aankomst van Roberts. Volgens nieuwszender CNN krijgt hij daarbij escorte van twee door de meerderheid en twee door de minderheid aangestelde senatoren.

Impeachment Trump: afzettingsproces is formeel begonnen
Nancy Pelosi. Foto: AFP

Getuigen

De voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft donderdag opnieuw geëist dat de Senaat in het afzettingsproces tegen president Donald Trump getuigen zou horen.

“Elke dag komt er belastende informatie bij”, zei de top-Democrate van het Huis. Zij eiste dat de Senaat als een soort rechtbank getuigen hoort en nieuwe informatie, zoals de verklaring van het Amerikaans Rekenhof donderdag dat de regering-Trump de federale wet heeft geschonden, aanvaardt.

Aan het adres van de Republikeinse meerderheid in de Senaat sneerde ze dat die “angst voor de waarheid hebben”. “Eens te meer is dit een uit de weg gaan van de feiten en de waarheid. Zij willen geen documenten zien. Zij willen niets horen van getuigen. Zij willen niet - zij willen al het nieuwe dat bovenkomt negeren”, zo zei Pelosi volgens CNN.

LEES OOK. Witte Huis beschuldigt Democrate zelf van machtsmisbruik en obstructie van het Congres

De Republikeinse fractieleider in de Senaat, Mitch McConnell, heeft gezegd dat een beslissing over het horen van getuigen pas tijdens het proces valt.

In het bijzonder willen de Democraten het aanhoren van de voormalige stafchef van Trump, Mick Mulvaney, van zijn adviseur Robert Blair, van gewezen Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton en van Michael Duffy, medewerker van de budgettaire dienst van het Witte Huis. Bolton heeft vorige week verrassend gezegd dat hij bereid is te getuigen.

AANGERADEN