Voormalig VTM-gezicht Lynn Wesenbeek komt in raad van bestuur van VRT

Bron © De Tijd, belga, eigen berichtgeving

Foto: ISOPIX

Lynn Wesenbeek, voormalig nieuwsanker bij VTM, krijgt van Open VLD een zitje in de raad van bestuur van de VRT.

Vrijdag beslist de Vlaamse regering over de nieuwe raad van bestuur van de openbare omroep. Alle coalitiepartners moesten daarvoor hun kandidaat al doorgeven aan minister van Media Benjamin Dalle (CD&V).

De partijen kregen de vraag om voor elk postje waarop ze aanspraak kunnen maken, twee namen door te geven, een man en een vrouw. Wesenbeek werd naar voren geschoven door Open VLD. Dat meldt De Tijd donderdagavond, en bevestigt Wesenbeek aan onze redactie. “Op basis van 53.000 voorkeurstemmen bij de verkiezingen van vorig jaar en mijn staat van dienst in de media”, laat ze weten. “De aanstelling dient morgen nog voor de ministerraad te komen. Pas dan is het officieel.”

Minstens vier vrouwen

De raad van bestuur van de VRT moet immers minstens een derde vrouwen tellen, dus zeker vier van de twaalf bestuurders moeten een vrouw zijn. SP.A heeft Vivi Lombaerts, de partner van John Crombez en gewezen woordvoerder van Johan Vande Lanotte, naar voren geschoven. CD&V heeft volgens De Tijd bovenaan het lijstje van haar kandidaten huidig bestuurder Chris Verhaegen gezet. Zij was actief in de sector van de pensioenfondsen en is sinds 2014 voorzitter van het federaal instituut voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. CD&V heeft nog wel een lijntje uitgegooid naar een andere vrouw die nog niet in de raad van bestuur zit. De N-VA houdt het bij huidig bestuurder Charlotte Verhaeghe, die verbonden is aan het advocatenbureau Praxislaw.

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) kan de namen die circuleren “niet bevestigen”. “De Vlaamse regering beslist morgen (vrijdag, red.). De namen die genoemd worden, kunnen we niet bevestigen en het bericht is niet volledig correct”, klinkt het op het kabinet-Dalle.

Eerder lekte uit dat huidig voorzitter Luc Van den Brande twee jaar langer voorzitter zou blijven van de raad van bestuur van de openbare omroep.

Van bij de start bij VTM

Lynn Wesenbeek werd in 1987 verkozen tot Miss België, maar verwierf vooral bekendheid door haar periode bij VTM. Van bij de start, in 1989, was ze een van de gezichten van de commerciële omroep. Ze presenteerde onder meer de programma’s ‘De nu of nooit show’, ‘Love letters’ en ‘Waagstuk’. Tussen 2004 en 2012 was ze ook een van de nieuwsankers. Na haar vertrek bij VTM was ze onder meer nog te zien op Kanaal Z. Vorig jaar stapte Wesenbeek in de politiek: ze werd voor Open VLD lijstduwer bij de Europese verkiezingen.

Door mtm, bpr
AANGERADEN
Meest recent