Kiana (25) schrijft ‘Blokken’-geschiedenis met record van 13 deelnames

Kiana Buttiens kroonde zich donderdagavond tot nieuwe ‘Blokken’-recordhouder. Als eerste kandidaat ooit slaagde de 25-jarige uit Tienen erin om twaalf afleveringen op rij de finale te behalen én het finalewoord te achterhalen. Vrijdag start ze dus in haar dertiende aflevering: een unieke prestatie.

Op 1 januari 2020 nam Kiana voor de eerste keer deel. Ze had zichzelf als doel gesteld om ten minste één aflevering te winnen. Ruim twee weken later trad Kiana donderdagavond voor de twaalfde keer aan in de quizarena van Ben Crabbé. Zo evenaart ze het aantal deelnames van Ewout Leys in juni 2018. Waar Ewout sneuvelde in de voorronde van zijn twaalfde aflevering, stoot Kiana wel door naar een twaalfde finale.

Kiana (25) schrijft ‘Blokken’-geschiedenis met record van 13 deelnames
Foto: vrt

De Tiense bekroont zo een uitermate sterke zegereeks. Ze drukt razendsnel af, laat nauwelijks foute antwoorden optekenen en weet precies hoe ze de blokjes op het blokkenbord moet plaatsen. Resultaat: in vijf van de twaalf afleveringen sloot ze de voorronde met meer dan 1.000 punten af.

Ook het finalespel lijkt Kiana op het lijf geschreven. Tegelijk luisteren naar de vragen, de blokjes plaatsen en nadenken over een achtletterwoord: het lijkt vanzelf te gaan. Eén keer kroop ze door het oog van de naald. In haar zevende finale kon ze pas op het allerlaatste moment het woord ‘taartjes’ achterhalen. De recordreeks had toen al afgelopen kunnen zijn. Al lijkt Kiana nu op weg om dat aantal van zeven deelnames te gaan verdubbelen.

Exact drie dagen ouder dan ‘Blokken’

Opvallend weetje: Kiana is geboren op 2 september 1994. Dat is exact drie dagen voordat op 5 september 1994 de allereerste aflevering van ‘Blokken’ werd uitgezonden.

Top 3 van sterkste kandidaten;

  • Kiana Buttiens: 12 afleveringen, 12 gewonnen finales (januari 2020)
  • Ewout Leys: 12 afleveringen, 12de finale niet bereikt (juni 2018)
  • Saar Bossuyt: 11 afleveringen, 11de finale bereikt, woord niet gevonden (september 2013)
Door mtm
Meest recent