Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Abonnee worden? Kies je leesformule

Het is een mengeling van onder andere bacteriën en zuren, en toch is onze reporter er zot van: kombucha

DE LOFTROMPET

Het is een mengeling van onder andere bacteriën en zuren, en toch is onze reporter er zot van: kombucha

“Wat is dat?!” Het is steevast de eerste vraag die mensen stellen als ze mijn keuken binnenkomen. Het aanrecht kreunt onder het gewicht van potten vol beige schijven in goudkleurige vloeistoffen. Verwonderd – en lichtjes walgend – kijken ze dan gebiologeerd naar het gebeuren in die gekke potten. Het zijn mijn scoby’s. Namen gaf ik ze nog niet, maar stuk voor stuk zie ik ze wel graag.

De gezondheidsvoordelen van kombucha zijn in het beste geval twijfelachtig. Waarom zijn zoveel mensen, met mezelf op kop, dan zo zot van die zure zever? Simpel: het is heerlijk

Een scoby, dus. Of: Symbiotic Culture of Bacteria and ­Yeast. Symbiotisch, omdat het verschillende organismes zijn die in harmonie met elkaar samenleven. Cultuur, omdat het groeit. En bacterië ...