Abonnee worden? Kies je leesformule

“Maar ik héb dus al een auto en ik ben al blij dat dé vraag zich voor mij niet meer stelt, met name: koop ik een elektrische auto?”

Jan Van Rompaey

“Maar ik héb dus al een auto en ik ben al blij dat dé vraag zich voor mij niet meer stelt, met name: koop ik een elektrische auto?”

Mijn eerste auto was een sierlijke zwarte Peugeot 203, jaargang 1955, tweedehands. Ik was 22 en de professor had gevraagd hoeveel ik kon betalen (mijn spaargeld, 10.000 Bfr), om vervolgens de prijs vast te stellen (10.000 Bfr). De professor was onze buurman, tijdens de oorlog had het concentratiekamp van de nazi’s zijn gezondheid verwoest, hij ademde met behulp van zuurstofflessen en ten slotte doceerde hij vanop zijn ziekbed. Omdat hij het einde zag naderen, verkocht hij zijn dierbare Peu­geot 203. Die rook naar benzine, had versnellingen aan het stuur, en zoals de meeste wagens een rode zitbank vooraan in plaats van twee fauteuils, dat was handig bij het vrijen met een eerste lief. Een rijbewijs hoefde toen niet: de professor reed één keer een rondje mee, en verklaarde me bekwaam om een auto te besturen.

De Peugeot veroorzaakte grote opschudding bij mijn medestudenten. Ik reed er behoedzaam mee naar het Flageyplein, om daar mijn eerste radio-uitzendingen te maken. Trots had ik een briefhoofd met het logo ...

AANGERADEN