Aardappels opvangen en uienringen snijden in ‘Homo universalis’: zo krijgt één van deze honderd deelnemers jaar lang gratis vakantie

100 nieuwe kandidaten strijden om de titel van ‘Homo universalis’. © VRT

Walter Grootaers warmt alvast zijn stembanden op, want vanaf 24 januari mag hij weer naar hartelust commentaar geven op zij die een gooi doen naar de titel van Homo universalis. 100 nieuwe kandidaten strijden voor een jaar lang gratis vakanties in de dagelijkse afsluiter van Iedereen beroemd op Eén.

Wout Desmytere

Laat ons specificeren: op 24 januari worden de kandidaten aan u voorgesteld. 50 mannen en 50 vrouwen nemen dit jaar deel aan Homo universalis. De jongste is 18 jaar, de oudste 75. De afvalrace start eigenlijk pas echt op maandag 27 januari.

Aardappels opvangen op een vork, een espadrille zo ver mogelijk wegschoppen, een ketting maken met elastiekjes, zo veel mogelijk uienringen snijden...in de strijd naar de eretitel is geen opdracht te onzinnig.

Dit seizoen verlaten de kandidaten ook af en toe hun vertrouwde loods. Zo mogen ze zich al verheugen aan een week vol dolle pret op een ijspiste. Elke dag valt iemand af, tot er één man of vrouw overblijft: de homo universalis. Als prijs kan die genieten van een jaar lang gratis vakanties, aangeboden door Sunweb.

Oud en nieuw

Ook andere vaste waarden van Iedereen beroemd keren terug, zoals Op kot, De week van en Het antwoordapparaat, maar er zitten ook enkele nieuwe items aan te komen.

Vanaf 19 februari verkent auteur Marnix Peeters zijn eigen thuisstreek in 100 jaar Oostkantons. Eupen, Malmedy en Sankt Vith maken in 2020 exact 100 jaar deel uit van België. Peeters feliciteert zijn medebewoners met de heuglijke verjaardag en polst onderweg naar hun levens.

2020 is echter niet alleen het jaar van de Oostkantons, maar ook dat van kunstschilder Jan Van Eyck. In Lam Gods gaan twaalf verschillende kunstenaars aan de slag met ’s mans bekendste werk. Onder anderen fotograaf Jan Matthys en schilder Herr Seele kiezen één paneel van het veelluik uit en geven er hun eigen draai aan.

INFO

Iedereen beroemdEén, 19.40 uur

Aangeboden door onze partners