Nieuw-Zeeland maakt zich zorgen om nationaal symbool: inwoners gevraagd om de kiwi te helpen

Foto: ss

Nieuw-Zeelandse milieubeschermers maken zich zorgen om de kiwi. Door de aanhoudende droogte krijgt de loopvogel, die alleen in Nieuw-Zeeland voorkomt, het almaar moeilijker.

Gedehydrateerd verlaten ze het regenwoud op zoek naar water. Daarvoor steken de vogels gevaarlijke wegen over en buiten de beschutting van het woud dreigen ze een makkelijke hap voor roofdieren te worden. Soms keren ze ’s nachts niet op tijd terug naar het beschutte nest waardoor ze plots in de blakende zon komen te zitten en oververhit raken. Inwoners in het noorden van het land wordt gevraagd om bakjes met water buiten te zetten.

Een eeuw geleden telde de iconische vogelsoort nog miljoenen exemplaren, maar de komst van katten, honden en ratten bleek catastrofaal. Vandaag zijn ze nog met 68.000 en ieder jaar neemt hun aantal af met 2 procent. “Nieuw-Zeelanders zijn verlegen en teruggetrokken van aard. Daarom dat we ons identificeren met deze vogel”, zegt natuurbeschermer Paul O’Shea in The Guardian. “De kiwi is voor Nieuw-Zeeland wat de orang-oetan voor Borneo en de panda voor China is.”

Door agg
TOP 10 MEEST GELEZEN