26 jongeren lopen brandwonden op tijdens 100 dagenviering in Roeselare

Foto: Stefaan Beel

Roeselare -

Tijdens de traditionele 100-dagenviering in Roeselare liepen donderdagavond en vrijdagmorgen 26 jongeren brandwonden op door voetzoekers en bommetjes. Nochtans vaardigde de burgemeester eerder al een verbod uit.

Tijdens de 100-dagenviering in Roeselare vieren de laatstejaars van de middelbare scholen de symbolische 100 resterende dagen van het schooljaar. Al enkele jaren start het feest op donderdagavond op het Polenplein in het centrum van de stad, gevolgd door een ontbijtfuif op vrijdagmorgen.

De stad vaardigde dit jaar een verbod uit om in het bezit te zijn van fluitjes, vuurwerk, alcohol of vetstiften, maar daar hield niet iedereen zich aan. “We hebben 26 jongeren moeten verzorgen voor brandwonden door bommetjes en voetzoekers. Drie van hen moesten zelfs naar het ziekenhuis”, zeggen Luc Van Eenoo en Lieven Stroobant van het Vlaams Kruis.

“Het was zo een van de drukste jaren sinds we hier staan. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld amper werk. Toen de fuif hier donderdagavond om 2 uur stopte, verspreidden de feestvierders zich doorheen heel de stad en kon je overal van die bommetjes horen knallen. De jongeren beseffen niet wat voor gevolgen dat kan hebben.”

26 jongeren lopen brandwonden op tijdens 100 dagenviering in Roeselare
Foto: Stefaan Beel

Ook de jeugddienst erkent de problemen met voetzoekers. Zo dreigde het feest donderdagavond gestopt te worden. “We hebben moeten afroepen om ermee te stoppen”, zegt Rikki Jong. “Het is spijtig van de incidenten, want de organisatie was zeer goed dit jaar. Zo hebben we extra ingezet op sfeer. Ook de fluitjes werden amper gebruikt en er werd weinig besmeurd met vetstiften. Maar naar volgend jaar toe zullen we zeker moeten bekijken wat we kunnen doen om incidenten met bommetjes te vermijden.”

Ook de politie kreeg donderdagavond heel wat meldingen binnen. Er werden ook heel wat flessen alcohol, voetzoekers en zelfs Bengaals vuurwerk in beslag genomen. Ook zijn er in bepaalde straten incidenten geweest waarbij de spiegels van de wagens werden beschadigd. Volgende week worden alle vaststellingen overgedragen aan de stad.

De vele incidenten konden het feest voor de laatstejaars echter niet verpesten. Zowel op donderdagavond als vrijdagmorgen liep het Polenplein goed vol. Wout Wille, Charlotte Leenknegt, Noah Parmentier, Lenka Leenknegt en Lore Van De Putte uit het VISO lieten de problemen niet aan hun hart komen. “Die voetzoekers waren inderdaad wel een echte plaag. Ze werden gewoon tussen het publiek gegooid en dat is zeer gevaarlijk. Een van ons liep ook enkele brandwonden op hierdoor. Het is jammer, want zo verpesten enkelingen het feest voor iedereen. We hebben er toch het beste van gemaakt. Het is en blijft een groot feest van ons en dat laten we niet zomaar bederven.”

.

Door Steven Leenknegt
AANGERADEN
Meest recent