Ali Carter zorgt met ongezien onsportieve zet voor commotie op Masters snooker

Foto: Photo News

Ali Carter plaatste zich donderdagavond als eerste voor de halve finales van de Masters snooker in het Londense Alexandra Palace door tweevoudig kampioen John Higgins met 6-3 te verslaan. Met een in een gentleman-sport als snooker ongezien onsportieve zet zorgde hij echter voor heel wat commotie. Dat Carter die halve finale speelde, heeft hij eigenlijk ook te danken aan zijn niet zo goede vriend Ronnie O’Sullivan.

Aan de Masters snooker mag normaal gezien enkel de top-zestien van de wereld deelnemen. Ali Carter staat pas zeventiende op de wereldranglijst, maar is er toch bij in het Alexandra Palace omdat Ronnie O’Sullivan - het nummer drie van de wereld - zijn kat stuurde naar de Masters. O’Sullivan won het toptoernooi al zeven keer, maar was naar eigen zeggen “niet gemotiveerd” om er dit jaar te komen spelen.

En dus mocht Ali Carter de leemte die O’Sullivan had gelaten vullen. Met succes. De 40-jarige Brit versloeg in zijn eerste ronde Mark Selby en vloerde in de kwartfinale vervolgens John Higgins. Met een plaats bij de laatste vier is Carter ondertussen al zeker van een cheque van meer dan 70.000 euro en maakt hij nog steeds kans op de hoofdprijs van bijna 300.000 euro. Een reële kans trouwens, want ondertussen sneuvelde al de volledige top-zeven van de wereldranglijst.

Onsportief bij gele bal

In zijn kwartfinale tegen John Higgins donderdagavond liet Ali Carter zich trouwens van zijn minst sportieve kant zien toen hij een fout tegen kreeg omdat hij de gele bal niet geraakt had. Carter zei tegen de ref dat hij wel degelijk de gele bal had geraakt, wat niet klopte, waarop de scheidsrechter haar beslissing ongedaan maakte. Ongezien in een gentleman-sport als snooker. “Als blijkt dat ik die gele bal niet geraakt heb, ben ik absoluut met stomheid geslagen”, zei Carter achteraf. “Dat is ongelofelijk. Ik raakte de bal vol, de witte bal volgde een rechte lijn op de tafel en nam dan een bocht. Iedereen weet dat ik nog nooit geprobeerd heb om voordeel te halen uit zo’n situatie. Ik weet niet of het de uitkomst van het frame beïnvloed heeft. Ik was er echt van overtuigd dat ik hem geraakt had. Als ik dat niet was, zou ik dat ook nooit gezegd hebben.”

Geen al te beste vrienden

Of Ali Carter een persoonlijk bedankje aan O’Sullivan om zijn plaats af te staan zal sturen, valt te betwijfelen. De twee zijn immers geen al te beste vrienden. Twee jaar geleden was er op het WK snooker nog het “schouderincident” tussen de Carter en O’Sullivan. Tijdens een wissel knalden de twee concurrenten opzettelijk met hun schouder tegen elkaar. Waarop O’Sullivan zijn rivaal “dat krijg je omdat je Mister Angry bent” toebeet. Opnieuw: ongezien in een gentleman-sport als snooker.

Door Maarten Delvaux
    Meest recent