Zoveel kosten de rusthuizen in jouw buurt: grote verschillen in prijs en luxe

Foto: rr- idh

Er zijn rusthuizen met een zwembad en luxekamers die niet zouden misstaan in een vijfsterrenhotel. Maar in een ander rusthuis zijn het dan weer de bewoners zelf die koken en poetsen. Wij gingen voor alle Vlaamse regio’s na hoe groot de verschillen precies zijn, met speciale aandacht voor de duurste en goedkoopste rusthuizen uit elke streek.

VERGELIJK HIER de verschillende rusthuizen uit jouw buurt in onze RUSTHUISWIJZER

Zoveel kosten de rusthuizen in jouw buurt: grote verschillen in prijs en luxe

Regio Brugge-Oostkust: Meer dan 100 euro per dag. Zoveel bedraagt het verschil tussen het duurste en het goedkoopste woon-zorgcentrum in de Brugse regio. “Maar we kunnen zeker niet klagen”, klinkt het in dat laatste, het WZC Minnewater. Lees hier meer en bekijk de prijzen van alle rusthuizen.

Regio Roeselare-Tielt-Izegem: Het woonzorgcentrum Westerlinde uit Roeselare is met een dagprijs van 43,84 euro het goedkoopste rusthuis in deze regio. Wie dan een meer luxueus en dus ook duurder verblijf zoekt, kan terecht in Hardoy in Ardooie. Daar kost een kamer 84,53 euro per dag. Lees hier meer en bekijk de prijzen van alle rusthuizen.

Regio Oostende-Westhoek: De prijzen van rusthuizen in deze regio lopen sterk uiteen. Voor een eenpersoonskamer is er per dag tot meer dan 60 euro verschil tussen de goedkoopste en de duurste, die amper 6 km van mekaar verwijderd liggen aan de kust. Lees hier meer en bekijk de prijzen van alle rusthuizen.

Regio Kortrijk-Waregem-Menen: In deze regio zijn er grote verschillen. De Meense privérusthuizen blijken het duurst. In de oude gebouwen van Sint Jozef in Moorsele verblijf je voor een habbekrats. Lees hier meer en bekijk de prijzen van alle rusthuizen.

Zoveel kosten de rusthuizen in jouw buurt: grote verschillen in prijs en luxe

Regio Gent: “De mensen moeten zich hier goed voelen. En ze moeten zich thuis voelen.” Dat is voor Isabelle Naudts van het woon-zorgcentrum Militza in Oostakker het belangrijkste. Wie er binnenstapt, waant zich in een hotel. “Dat zijn we eigenlijk ook. Een hotel met een zorgfunctie.” Lees hier meer en bekijk de prijzen van alle rusthuizen.

Vlaamse Ardennen en Gentse rand: In de regio van de Vlaamse Ardennen en de Gentse rand heeft het Woon- en Zorgcentrum (WZC) Panhuys Park in Destelbergen de duurste dagprijs. “We geven er ook veel voor terug en investeren in een warme thuis voor onze bewoners”, vertelt de directeur. Lees hier meer en bekijk de prijzen van alle rusthuizen.

Regio Meetjesland-Leiestreek: Mensen die van hun oude dag willen genieten in een woon-zorgcentrum in het Meetjesland of de Leiestreek, betalen gemiddeld 56,58 euro per dag voor een eenpersoonskamer. Van alle onderzochte rusthuizen uit de regio is Balade in de Lostraat in Merendree met een dagprijs van 48,29 euro het goedkoopst. In Lovenbos in Lovendegem zijn de prijzen het hoogst. Lees hier meer en bekijk de prijzen van alle rusthuizen.

Regio Dender: De vier duurste rusthuizen in de Denderstreek bevinden zich allemaal in Ajuinenstad Aalst. De drie goedkoopste woon-zorgcentra liggen dan weer in buurstad Dendermonde. “Dat is historisch gegroeid”, zegt Piet Buyse (CD&V), burgemeester van de Ros Beiaardstad. Lees hier meer en bekijk de prijzen van alle rusthuizen.

Regio Waasland: Ook Waaslanders die naar het woon-zorgcentrum moeten, hebben beter een spaarcentje achter de hand. In Temse heb je voor 47,70 euro per dag een kamer. Het duurste rusthuis van het Waasland vind je in Stekene, voor 26 euro per dag meer. Lees hier meer en bekijk de prijzen van alle rusthuizen.

Zoveel kosten de rusthuizen in jouw buurt: grote verschillen in prijs en luxe

Regio Antwerpen: Een binnenzwembad, een vleugelpiano en luxueuze kamers van een vijfsterrenhotel. Welkom in Park Lane, met een dagprijs van 157 euro het duurste woon-zorgcentrum van de provincie. “Tijdens de Koningin Elizabethwedstrijd speelde hier dagelijks een laureate op de piano.” Lees hier meer en bekijk de prijzen van alle rusthuizen.

Regio Kempen: Uw oude dag doorbrengen in een woonzorgcentrum in de Kempen kost gemiddeld 1.836 euro per maand. Toch zijn de verschillen in de dagprijzen groot, van 50,61 in Keiheuvel in Balen tot 79,17 euro bij Aquamarijn in Kasterlee. Lees hier meer en bekijk de prijzen van alle rusthuizen.

Regio Mechelen-Lier: Ook in de ruime regio van Mechelen is er een groot verschil wat de dagprijzen betreft: van 51,97 euro per dag tot 73,16 euro per dag. Het duurste rusthuis kost dus maandelijks bijna 650 euro meer dan het goedkoopste: “Maar we bieden wel zouttherapie aan.” Lees hier meer en bekijk de prijzen van alle rusthuizen.

Zoveel kosten de rusthuizen in jouw buurt: grote verschillen in prijs en luxe

Regio Leuven-Hageland: Het duurste woon-zorgcentrum van de streek is Sint-Vincentius, in Leuven. Het voordeligste woon-zorgcentrum in de streek is dan weer residentie Yasmina in Overijse. Lees hier meer en bekijk de prijzen van alle rusthuizen.

Regio Pajottenland - Noordrand: Het duurste rusthuis in het Pajottenland en de Noordrand is terug te vinden in Sint-Genesius-Rode, het goedkoopste in Gooik. Daar zijn er geen animatoren of computers en kookt en poetst iedereen mee: “We zijn hier net een groot gezin.” Lees hier meer en bekijk de prijzen van alle rusthuizen.

Zoveel kosten de rusthuizen in jouw buurt: grote verschillen in prijs en luxe

De prijs van een rusthuiskamer is in Limburg het afgelopen jaar gestegen met 3,1 procent, de sterkste stijging in Vlaanderen. Voor een kamer betaal je nu gemiddeld 1.703,70 euro per maand. Lees hier meer en bekijk de prijzen van alle rusthuizen.

AANGERADEN