Na Dakar 2020: Belgen Lurquin (achtste) en Beguin (zevende) denken al aan volgend jaar: “Hard werken om sterker terug te komen”

Bron © BELGA

De Dakar werd dit jaar in Saudi-Arabië verreden. Foto: Photo News

Met een achtste plaats algemeen en een historische ritzege is de Dakar van Mathieu Serradori en Fabian Lurquin geslaagd. François Beguin werd met de Fransman Axel Alletru met hun Can-Am dan weer zevende bij de SSV’s. In de productiecategorie wint het duo met groot overwicht.

Serradori en Lurquin reden een ijzersterke openingsweek in deze Dakar. Aan de rustdag stond het duo zesde, op 7:06 van de top vijf. “De eerste week zijn we heel goed doorgekomen en deden we eigenlijk wat we wilden. In de tweede week hebben we dan ons gloriemoment gekend door de achtste etappe te winnen. Daags nadien verging het ons minder goed toen we al snel problemen kregen met de stuurbekrachtiging. Dat heeft ervoor gezorgd dat we niet verder hebben kunnen aanvallen om onze uiteindelijke ambitie om de top vijf te halen te kunnen waarmaken. En toch wilden we het tijdens de marathonetappe nog eens proberen, tot we over de kop gingen en zonder voorruit verder moesten. Vanaf dat moment was finishen de enige ambitie en tegelijk nog zoveel mogelijk ervaring opdoen met het oog op onze deelname van volgend jaar. Ondanks alles hebben we een goede Dakar gereden”, zegt Fabian Lurquin.

Parcours niet selectief genoeg

Luikenaar Lurquin eindigt als achtste in een Dakar die volgens hem niet echt selectief was. “Wij eindigen op net geen twee uur van de winnaar. In de echt moeilijke en selectieve Dakar kan dat tijdverschil tussen de eerste en de tiende oplopen tot pakweg acht à negen uur. Voor ons mocht het parcours net iets selectiever zijn waardoor we misschien in de top vijf hadden kunnen eindigen. Dat was jammer genoeg niet het geval.”

Na Dakar 2020: Belgen Lurquin (achtste) en Beguin (zevende) denken al aan volgend jaar: “Hard werken om sterker terug te komen”
Lurquin aan het werk in zijn bolide. Foto: Photo News

Dat Serradori en Lurquin ook volgend jaar deelnemen staat vast. “We zijn ons ervan bewust dat we over een goede wagen beschikken en een goed team achter ons hebben staan. Als we vooraan echt willen meedraaien, komt het erop aan om enkele details te verbeteren. David Castera werkt aan een veel selectievere Dakar volgend jaar. Wij zullen er klaar voor zijn. Maar eerst gaan we nog een beetje nagenieten van onze ritzege en onze mooie achtste plaats. De komende maanden gaan we hard werken om volgend jaar sterker terug te komen.”

Beguin met Franse G-sporter

Axel Alletru en François Beguin zijn in de Dakar met hun Can-Am als zevende geëindigd bij de SSV’s. In de productiecategorie wint het duo met groot overwicht. Alletru is een Franse G-sporter die op zijn twintigste een beloftevol motorcrosser was, maar tijdens een GP ten val kwam en verlamd raakte aan de onderbenen. De Dakardebutant is in Frankrijk een succesvol G-sport zwemmer.

Na Dakar 2020: Belgen Lurquin (achtste) en Beguin (zevende) denken al aan volgend jaar: “Hard werken om sterker terug te komen”
François Beguin (m.) zwaait met Belgische vlagjes. Foto: BELGAONTHESPOT

Axel Alletru en François Beguin kunnen terugblikken op een geslaagde Dakar. Alletru eindigde als rookie op de zevende plaats algemeen. “De laatste etappe was eigenlijk een formaliteit”, vertelde Beguin. “Het kwam erop aan om tot het einde de focus te behouden en dat is ons gelukt. Ik ben een beetje sentimenteel. In België rij ik samen met mijn zoon. Axel beschouw ik intussen ook een beetje als mijn zoon. Hij is een wereldkampioen, een UFO waar we nog veel van zullen horen. De teams zullen voor hem vechten. De toekomst zal uitwijzen wat het zal worden.”

    Meest recent