Eekhoorn terroriseert “brug” in Gent, soortgenoten krijgen eigen oversteek

Foto: ss - JAA

Gent -

Goed nieuws voor de eekhoorns in Zwijnaarde. In de Heistraat wordt binnenkort een tweede eekhoornbrug geïnstalleerd. De dieren hebben al een eigen brug, maar die wordt “gekoloniseerd” door een dominant mannetje.

Een eekhoornbrug is een verbinding tussen bomen die eekhoorns toelaat veilig de weg over te steken. In de Heistraat in Zwijnaarde werd in april zo’n brug geïnstalleerd op vraag van buurtbewoners. In de tuin van twee overburen zitten immers al jarenlang heel wat eekhoorns die geregeld de weg overstekken. Maar door het verkeer kwamen al verschillende eekhoorns, een beschermde diersoort, aan hun eind.

De brug - twee houten palen met een dik koord ertussen -moest soelaas bieden. Maar dat was buiten een dominante mannetjeseekhoorn gerekend. Het dier koloniseert de brug en verhindert de andere diertjes om over te steken. Daarom komt er een tweede brug eind februari, begin maart zal klaar zijn.

“De afstand met de eerste brug wordt niet al te groot”, zegt bevoegd schepen Astrid De Bruycker (SP.A). “Zo kunne alle eekhoorns in de buurt de bruggen optimaal gebruiken.”

Om de vijftig meter een brug

Volgens specialiste Goedele Verbeylen van Natuurpunt is het gedrag van de mannetjeseekhoorn niet ongewoon.

“Dit is normaal territoriaal gedrag”, zegt ze. “Mannetjes willen een zo groot mogelijk territorium afbakenen, om met wijfjes te kunnen paren. In een loofbos gaat het gemakkelijk over tien hectare, afhankelijk van het soort voedsel dat er staat. Eigenlijk zou er om de vijftig meter een brug moeten hangen: eentje voor elk territorium. Maar dat is natuurlijk niet haalbaar.”

Door Tuly Salumu
AANGERADEN