Abonnee worden? Kies je leesformule

18/01/2020 - Economie
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Google- én Alphabet-topman Sundar Pichai.  AP

Google wordt lid van de 1 biljoen dollar-club

Alphabet, het moederbedrijf van Google, is voor het eerst door de grens van 1 biljoen dollar – duizend miljard dollar of ca. 900 miljard euro) – aan beurswaarde gebroken. Daarmee treedt het technologieconcern toe tot het selecte clubje van meest waardevolle bedrijven ter wereld, waartoe ook al Microsoft, Apple en oliegigant Saudi Aramco behoren.

De koers van het aandeel Alphabet zit sinds januari in de lift en brak donderdagavond door de magische grens. De grote vraag is hoe lang de Google-moeder aan deze waarde kan vasthouden. Webgigant Amazon behoorde ook even tot het exclusieve 1 biljoen dollar-clubje, maar moest inmiddels weer wat gas terugnemen.

Een belangrijke test komt voor Alphabet in februari, wanneer het concern zijn jaarresultaten publiceert. Beleggers zullen de advertentie-inkomsten scherp in de gaten houden. Daarnaast willen veel beleidsmakers het technologieconcern onder strenger toezicht plaatsen uit privacy- en concurrentieoverwegingen. Voorts moet topman Sundar Pichai zich in zijn eentje kunnen bewijzen nu hij niet langer kan rekenen op de steun van oprichters Sergey Brin en Larry Page, die zich onlangs terugtrokken uit het bestuur. (krs, blg)

AANGERADEN