Abonnee worden? Kies je leesformule

18/01/2020 - Auto
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Renault wist grote concurrent PSA (Peugeot-Ctiroën) achter zich te houden, maar de Franse constructeurs verliezen weer terrein op de Duitsers.  EPA-EFE

Franse autobouwers in de remmen

De Franse autoconstructeurs Renault en PSA (Peugeot, Citroën & co.) zagen hun verkoop vorig jaar in achteruit schakelen. De Duitse automerken van hun kant hielden meer dan stand in een wereldwijd dalende automarkt, die er 4 procent op achteruitging.

De Groupe Renault heeft vorig jaar 3,75 miljoen wagens verkocht, een daling met 3,4 procent. De daling is vooral toe te schrijven aan kernmerk Renault (-6,9 procent), want de goedkopere broertjes Dacia en Lada gingen er respectievelijk 5,1 procent en 3,6 procent op vooruit. Ook grote concurrent PSA – de groep boven de merken Peugeot, Citroën, DS en Opel – verkocht minder auto’s en sloot 2019 af met 3,49 miljoen verkochte auto’s, een daling met liefst 10 procent.

De slechte prestatie van de Franse autoreuzen staat in schril contrast met de cijfers die de Duitse constructeurs konden voorleggen: een stijging met 2 procent voor BMW, 1,8 procent voor Audi, 1,3 procent voor Mercedes en 1,3 procent voor de Volkswagen-groep. De verklaring is volgens autospecialisten te zoeken in China: de Franse automerken spelen daar beduidend onder hun gewicht terwijl de Duitse premium-merken volop in de smaak vallen bij de groeiende middenklasse in China. (krs, blg)