187 actievoerders Extinction Rebellion opgepakt op Autosalon

Op het Autosalon in Brussel zijn zaterdagmiddag verschillende actievoerders van de militante milieubeweging Extinction Rebellion opgepakt. Ze protesteerden er tegen de, wat zij noemen, “vele leugens die de autofabrikanten blijven vertellen om hun verkoop ten koste van het milieu te verhogen.”.De talrijk aanwezige politie voert de actievoerders meteen geboeid af. Volgens de politie zijn er meer dan 187 activisten aangehouden, waarvan 7 gerechtelijk.

(cdh, pvm, rdb)

De actievoerders verstoorden het salon door leuzes te scanderen en door in wagens te kruipen en zich er vast te ketenen. Ze schreven ook boodschappen op de auto’s met lippenstift en verkleedden zich als wagen, met daarop de slogan: “De waarheid is: dit is de enige niet-vervuilende wagen”. Onder meer aan de stands van Volvo,Renault, Dacia, Tesla en Land Rover werd actie gevoerd. Bij Peugeot werden er zelfs enkele wagens beklad met vals bloed.

© rdb

De actie van Extinction Rebellion gaat door onder de naam ‘Het Leugensalon’. “Deze actie van massale burgerlijke ongehoorzaamheid heeft tot doel de vele leugens aan de kaak te stellen die de autofabrikanten aan het publiek blijven verkopen om hun verkoop te verhogen ten koste van het milieu, de gezondheid van mensen en de sociale rechtvaardigheid”, verkondigde Extinction Rebellion eerder op zijn website.

Op Parking C worden er ook valse parkeerboetes onder de ruiten van de wagens gestoken met daarop een anti-auto boodschap. Met de vele acties wil de radicale klimaatgroep naar eigen zeggen de leugens van de auto-industrie aan de kaak stellen.

Als slotactie hielden de militante activisten een zogenoemde ‘die-in’ houden, waarbij ze voor dood op de grond gingen liggen in de inkomhal. Ook die werd snel in de kiem gesmoord.

Ongelegen bezoek

Voor de organisatoren komt het protest hoogst ongelegen. Zaterdag is traditioneel een topdag. Bovendien is het Autosalon goed voor 30 procent van de Belgische jaarverkoop. De sector ligt bij de milieuactivisten onder vuur omdat die steeds groter wordende SUV’s promoten, terwijl de verkoop van de elektrische wagen slechts voorzichtig van de grond komt.

De politie was al op voorhand op de hoogte van de actie. Extinction Rebellion zat afgelopen week met hen samen. Ook Febiac, de automobielfederatie die het Autosalon organiseert, werd erbij betrokken. De standhouders werd geadviseerd niet te reageren op provocaties.

Het Autosalon, dat zondag de deuren sluit, verwacht in tien dagen tijd een half miljoen bezoekers.

© rdn

© rdb

© rdb

© rdb

© rdb

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten