Vlaams Belang dient klacht in tegen anderstalige LEZ-affiches

Foto: IF

Gent -

Gents Vlaams Belangfractieleider Johan Deckmyn dient klacht in tegen de anderstalige LEZ-affiches. De Stad had om alle Gentenaars zo goed als mogelijk te informeren over de lage emissiezone (LEZ) aan tien moskeeën affiches gehangen met uitleg in het Turks of Arabisch. Een inbreuk op de taalwet volgens Vlaams Belang.

“Men kan zo ook in het Arabisch communiceren over het specifiek gebruik van de nieuwe PMD-zak in Gent”, reageert Johan Deckmyn (Vlaams Belang) die klacht indiende tegen de Stad Gent bij de Vaste commissie voor taaltoezicht. “Voor Vlaams Belang is dit onaanvaardbaar. Dit is een inbreuk op de taalwetgeving”, klinkt het.

Schepen Tine Heyse (Groen), bevoegd voor Milieu, zegt dat de juridische dienst van de Stad het uitgezocht heeft en verwijst hierbij naar de Vaste Commissie voor Taaltoezicht: “Als je zoiets doet, moet het een bijzonder doel hebben, zoals het informeren van bepaalde doelgroepen of het verlenen van een dienst. De LEZ is een specifiek maatregel waardoor die regel van toepassing is.”

De anderstalige boodschap moet volgens Heyse steeds worden voorafgegaan door het dezelfde boodschap in het Nederlands. Wat op de affiche het geval is. “Die affiches zijn op specifieke plekken opgehangen en niet overal uitgedeeld. We hebben er belang bij dat alle Gentenaars goed zijn geïnformeerd”, zegt Heyse. Maar Vlaams Belang ziet dit anders. “De contacten van overheidsdiensten (in casu de Stad GENT) met burgers en ondernemingen moeten gebeuren in de bestuurstaal van de gemeente of stad, in dit geval het Nederlands”, zegt fractieleider Johan Deckmyn.

Door Jeffrey Dujardin
AANGERADEN