Dossier rusthuizen: wzc Sint-Pieter goedkoopste, wzc Sint-Eligius duurste van de gemeente

Foto: NB

Lochristi - Een degelijk rusthuis vinden is geen makkelijke zoektocht. De Rusthuiswijzer van Het Nieuwsblad brengt daar verandering in. Onze krant bundelde alle informatie over alle Vlaamse rusthuizen: van de kostprijs, de oppervlakte van een gemiddelde kamer en het aantal personeelsleden tot de bewonerstevredenheid en de prijs van een pintje in de cafetaria. Uit de vergelijking van de drie rusthuizen op ons grondgebied blijkt dat de dagprijs van wzc Sint-Pieter in de Bosdreef de goedkoopste is met 50.09 euro, gevolgd door wzc Sint-Vincentius in Zaffelare waar u voor een eenpersoonskamer 52.2 euro betaalt. In de Sint-Elooistraat in Zeveneken biedt Sint-Eligius een eenpersoonskamer aan voor 57.94 euro. De gemiddelde dagprijs in Vlaanderen is 56.91 euro.

De gegevens hieronder zijn afkomstig van het Agentschap Zorg en Gezondheid, de andere basiscijfers gaan terug op de meest recente controle van de Zorginspectie. Van wzc Sint-Pieter ontbreken een aantal gegevens, omdat zij niet verder wensten deel te nemen aan het onderzoek. 

Sint-Pieter Bosdreef

Telt 80 bedden, er waren 42 voltijdse personeelsleden aanwezig bij de laatste inspectie.

Sint-Vincentius Zaffelare

Telt 111 bedden en 84  personeelsleden die er voltijds aan de slag zijn, bij de laatste controle waren er 71, 's nachts zijn er 2 voltijdse personeelsleden, je mag er je eigen meubilair meebrengen en de kamers variëren tussen 20 en 30 vierkante meter. Er staan meer dan 100 mensen op de wachtlijst, je moet er 1 maand waarborg betalen en er zijn dagelijks activiteiten. er zijn geen twee maaltijdkeuzes 's middags en niet elke dag keuze voor veggie. Een pintje kost in de cafetaria 1.5 euro.

Sint-Eligius Zeveneken

Telt 135 bedden en 90  personeelsleden die er voltijds aan de slag zijn, bij de laatste controle waren er 86, 's nachts zijn er 3 voltijdse personeelsleden, je mag er je eigen meubilair meebrengen en de kamers variëren tussen 20 en 30 vierkante meter. Er staan tussen de 50 en 100 mensen op de wachtlijst, je moet er geen waarborg betalen en er zijn dagelijks activiteiten. er zijn geen twee maaltijdkeuzes 's middags en niet elke dag keuze voor veggie. Een pintje kost in de cafetaria is dan weer het goedkoopst: 1 euro. 

Het Grote Rusthuisdossier vindt u ook dagelijks in een reeks in Het Nieuwsblad-De Gentenaar. Meerdere rusthuizen uit de regio vergelijken kan via deze link. 

Door de redactie