Rusthuizen smeken om geld en personeel

Negen op de tien rusthuizen komen niet toe met de financiering die ze van de overheid krijgen om goed te kunnen werken. Dat blijkt uit een bevraging in het kader van De Rusthuiswijzer van Het Nieuwsblad.

Volstaat de huidige financiering van de woonzorgcentra om de bewoners de zorg te bieden die u wenst te bieden? Het antwoord daarop van de rusthuizen is overweldigend “neen”. Dat blijkt uit de bevraging die Het Nieuwsblad organiseerde in het kader van De Rusthuiswijzer. 421 van de 818 rusthuizen in Vlaanderen vulden die bevraging in.

Negen op de tien van hen geven aan dat ze geld tekortkomen om de zorg goed te organiseren. Een even grote meerderheid vindt ook dat de personeelsnorm verhoogd moet worden. Die norm wordt door de overheid bepaald. Op basis van hoeveel zorg de bewoners in een bepaald woonzorgcentrum nodig hebben, krijgt ze dan geld om personeel mee aan te werven. Een rusthuis mag niet onder die norm gaan. Gaat ze erboven, dan moet ze de extra loonkosten zelf betalen.

VERGELIJK HIER de verschillende rusthuizen uit jouw buurt in onze Rusthuiswijzer

“Maar de rusthuisbewoners van vandaag zijn anders dan die van vroeger. Vandaag de dag ga je pas naar een woonzorgcentrum als je veel zorg nodig hebt”, zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, de koepelorganisatie van vzw-woonzorgcentra. “Extra zorg betekent extra personeel nodig, maar de normen volstaan daar niet voor.”

Dat bevestigt ook Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). ”De lokale besturen investeren voor hun OCMW-rusthuizen nu ook al heel wat in personeel waar ze van Vlaanderen geen subsidie voor krijgen. Veel gemeenten dragen die kosten zelf, maar ook dit is op termijn niet houdbaar”, zegt ze. Ook volgens Margot Cloet van Zorgnet-Icuro is het daarom broodnodig dat de subsidiëring omhoog gaat. Het is voorlopig nog niet duidelijk of en hoe dat zal gebeuren. Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wordt er 280 miljoen euro uitgetrokken voor “uitbreiding in de ouderenzorg de komende jaren”. “De concrete uitwerking is nog onderwerp van gesprekken binnen de regering en met de stakeholders”, zegt hij.

LEES OOK. Gemiddelde prijs rusthuiskamer ligt liefst 500 euro hoger dan pensioen

Door Tom Le Bacq
AANGERADEN