Autosector betreurt klimaatacties op autosalon: “Nooit eerder meer hybride en elektrische voertuigen”

Bron © BELGA

De actievoerders verstoorden het salon door leuzes te scanderen en door in wagens te kruipen en zich er vast te ketenen. Ze lieten zich ook overgieten met nepbloed en -pek. Foto: Photo News

De Federatie van de Belgische Auto- en Rijwielindustrie (Febiac) betreurt dat Extinction Rebellion zaterdag actie heeft gevoerd op het Autosalon, ondanks de vele inspanningen die de autosector de laatste jaren heeft gedaan. “Nooit eerder waren op de Brussels Motor Show meer hybride en elektrische voertuigen te zien én te koop”, klinkt het bij de salonorganisator.

Tussen 13 en 16 uur kaapte Extinction Rebellion het Autosalon met tientallen acties van burgerlijke ongehoorzaamheid. Auto’s werden beklad of activisten ketenden en lijmden zich vast. Febiac betreurt dat de massale investeringen en de aanhoudende innovatie in de automobielbranche teniet gedaan worden door de acties van de klimaatbewegingen.

LEES OOK. 187 actievoerders Extinction Rebellion opgepakt op Autosalon

“Het publiek toont ontegensprekelijk grote belangstelling voor deze fascinerende evolutie. Dat blijkt uit de circa 450.000 bezoekers die op dit ogenblik het Salon al hebben bezocht. Het blijkt tevens uit de sterk toegenomen interesse voor bijvoorbeeld hybride en elektrische voertuigen die onze exposanten dit jaar bij de bezoekers mogen vaststellen”, klinkt het bij Febiac.

De salonorganisator vindt dat de activisten de burger het recht ontzeggen “een vrije en geïnformeerde keuze te maken binnen de mobiliteitsoplossingen die zich aan hem presenteren en die aan zijn noden en verwachtingen kunnen voldoen”.

Febiac dankt tenslotte nog de veiligheidsdiensten omdat die volgens de sectororganisatie op een serene manier zijn omgegaan met onwettige acties.

(belga)

AANGERADEN
Meest recent