Jasper Philipsen vierde in openingscriterium Adelaide: “Caleb Ewan sprintte 10 km/u sneller”

Robbie McEwen feliciteerde Caleb Ewan met zijn eerste zege van het seizoen. Foto: Photo News

Het openingscriterium in Adelaide is met overmacht gewonnen door Caleb Ewan (Soudal-Lotto). De Australiër won al voor de vierde keer de internationale openingskoers van het seizoen, die niet meetelt als UCI-wedstrijd. Onze landgenoot Jasper Philipsen eindigde vierde.

Op het nationaal kampioenschap van Australië tekende Caleb Ewan nog afwezig, maar tijdens zijn eerste sprint van het seizoen stond de sprinter van Soudal-Lotto er meteen. Met overmacht overtroefde hij in de laatste rechte lijn Elia Viviani en diens ploegmaat Simone Consonni. Sam Bennett (Deceuninck - Quick-Step) kwam niet in het stuk voor.

Voor Ewan is het al de vierde zege in de straten van Adelaide. “Dit was een speciale. Door de regen was het vrij nerveus in de laatste ronden. Mijn ploegmaats deden goed werk door mij voorin te houden en Roger Kluge liet in de laatste recht lijn een mooi gat waar ik kon induiken”, doet Ewan het relaas van de laatste rechte lijn.

Onze landgenoot Jasper Philipsen (UAE) eindigde als vierde. “In de slotronde koos ik het wiel van Kristoffer Halvorsen. Zijn ploeg Education First was de enige die een treintje kon vormen. Ik wachtte tot Halvorsen zijn sprint zou aanzetten, maar opeens zag ik uit mijn ooghoek Caleb Ewan vertrekken langs rechts. Zijn versnelling was echt gigantisch. Ik denk dat Caleb 10 km/u sneller reed dan ons. Mijn moraal lag direct op de grond. Ik probeerde mij dan nog te lanceren langs links, maar kwam dan vast te zitten tussen het Cofidis-duo Elia Viviani en Simone Consonni. Zonder dat oponthoud zat de tweede plaats er wel in. Uiteindelijk word ik vierde.”

Dinsdag vindt de eerste etappe van de Tour Down Under plaats en is het een eerste keer menens. “Ik voel wel dat er snelheid op mijn benen zit, maar als Ewan zo doorgaat dan gaat er hier niet veel te rapen zijn voor mij. Toen hij passeerde, kreeg ik net geen verkoudheid”, zegt Philipsen.

Frisse regen

Dat laatste mag je gerust letterlijk nemen. In plaats van de gewoonlijke hitte op dit moment van het jaar, steeg het kwik gisteren amper boven de twintig graden en regende het. Een primeur in de Tour Down Under. De komende dagen blijven de weersvoorspellingen dezelfde. Philipsen: “Ik snap er niks van. Vorig jaar ging ik hier kapot aan de hitte en nu is het echt fris. Ik heb hier maar één regenvestje bij, omdat ik wat plaats wou sparen in mijn valies. Als het zo verder gaat, zal ik hier in een lokale fietszaak nog wat warme kledij moeten bijkopen.”

Door de wind en de regen waren de omstandigheden van het openingscriterium best wat gevaarlijk. Max Kanter (Sunweb) en Marc Sarreau (Groupama-FDJ) kwamen ten val, maar zonder veel schade.

Door Bram Vandecapelle in Adelaide
AANGERADEN