Nieuwjaarsreceptie Open VLD: "Lusten en lasten delen is de essentie van een liberaal beleid"

Lochristi - Mandatarissen, leden, vrienden en sympathisanten van Open VLD-Lochristi toostten zondagmorgen in de parochiekring van Sint-Hubertus op 2020. Burgemeester Yves Deswaene waagde zich niet op het nationale politieke ijs, maar lichtte het gloednieuwe lokale meerjarenplan toe. Hij ging ook prat op de realisaties die hun voltooiing naderen. Het Uyttenhovecomplex opent in het najaar. "Niemand zal nog kunnen zeggen dat we geen eigentijdse vrijetijdsinfrastructuur hebben in Lochristi. U zal niet weten waar eerst naar toe", klonk het.

Het nieuwe meerjarenplan - ambitieus, realistisch en toekomstgericht volgens de Open VLD-meerderheid - is de aanzet van veel komende realisaties. Er zijn 40 miljoen investeringen gepland, met naast de afwerking van Uyttenhove en Lodejo de nieuwe vleugel én de aanpassing van de bestaande accommodatie van wzc Sint-Pieter, een pak rioleringswerken en fietspaden, een verderzetting van het burgemeestersconvenant, snelheidswerende ingrepen, de installatie van veiligheidscamera's en de realisatie van een mooi park in het centrum van Lochristi. Behalve de tuin van de dekenij zou dat ook het oude kerkhof in de Dekenijstraat omvatten en lopen tot aan het buurtplein in de Kerkwegelakker. Allemaal te vatten onder de noemer 'ambiteus'.

Lasten spreiden over velen

"Realistisch ook", adus de burgervader. "We hebben noodgedwongen aan een balans tussen inkomsten en uitgaven gewerkt en moeten - tegen onze zin maar niet onverwacht voor wie onze verkiezingsbrochures las - ook de lasten spreiden over velen, onder meer door de verhoging van de onroerende voorheffing. We waken er wel over dat we met verhogingen nog altijd een eind onder de Vlaamse norm blijven." Tenslotte onderstreepte Yves Deswaene dat het Open VLD- beleid "toekomstgericht" is. "We gaan met de hoed rond en opteren niet voor veel meer leningen. De lusten en de lasten moeten verdeeld worden over de generaties, dat is de essentie van het liberaal beleid waar we zo trots op zijn", besloot hij.

Met Groen ok, met N-VA ook prima

Gastspreker Robby De Caluwé, Open VLD-burgemeester van Moerbeke en sinds 2019 volksvertegenwoordiger als eerste opvolger van de Gentse burgemeester Mathias De Clercq, had het wel over de moeilijke nationale regeringsbevalling. "We kunnen daar veel analyses over maken, maar veel pistes zijn er niet. Het gaan niet over de keuze voor links of rechts, wel over een liberaal accent wanneer wij erbij zijn. Met Groen is dat voor ons ok, met N-VA is dat voor ons ook prima". "De verkiezingen waren voor ons geen groot succes, als Open VLD moeten we ons nu vooral herbronnen en bezig zijn met dingen waar de mensen wakker van liggen. Vandaar het belang van de contacten met de afdelingen", aldus De Caluwé. Hij prees zowel de werking van de liberale partij in zijn dorp Moerbeke als in Lochristi. "Afdelingen die blijven groeien, en waar men komt kijken hoe we het aanpakken", besloot hij.

 

Door Geert Herman