Uitspraak van bondscoach Rik Verbrugghe doet kansen van Victor Campenaerts op Tokio slinken: “Van Aert en De Plus naar de Spelen”

Foto: BELGA

Wout van Aert en Laurens De Plus liggen in poleposition voor een plek in de Olympische wegploeg, zo laat bondscoach Rik Verbrugghe weten . De kansen van Campenaerts lijken hierdoor flink te slinken.

Als Wout van Aert en Laurens De Plus hun normale niveau halen in de eerste helft van 2020 zijn ze zeker van een selectie voor de Olympische Spelen. Dat heeft bondscoach Rik Verbrugghe aangegeven in een gesprek met Sporza. Daarmee worden de resterende plekjes steeds duurder. Evenepoel is als Europees kampioen sowieso zeker van deelname. En eerder had Verbrugghe al laten weten dat ook regerend Olympisch kampioen Van Avermaet normaal zijn koffers mag pakken voor Tokio. Gezien de wegploeg maar vijf renners telt, blijft er dus maar eens plaats over. “Het wordt een heel moeilijke selectie en er zullen jongens ontgoocheld zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat ik de beste keuze zal maken”, aldus Verbrugghe. “Ik heb een longlist van tien à elf renners opgesteld en heb die ook bijna allemaal al gesproken. Ik heb duidelijke afspraken gemaakt zodat iedereen weet hoe het in elkaar zit.”

De uitspraken zullen vooral Campenaerts ongerust maken. Twee van die vijf renners uit de wegploeg zullen ook de tijdrit rijden. Evenepoel is opnieuw een zekerheid. De grote vraag wordt of Verbrugghe als vijfde renner voor de wegploeg een renner kiest die ook in het tijdrijden tot de top behoort – Victor Campenaerts lijkt dan nog altijd de eerste gegadigde. Dan wel dat hij kiest voor iemand die vooral de wegploeg versterkt, met Van Aert dan als tweede renner in de tijdrit. Verbrugghe laat momenteel alle opties. Maar zegt wel: “Als de tweede tijdrijder geen kans maakt op een medaille, dan geef ik de voorkeur aan het sterker maken van onze wegploeg. In de wegrit is alles mogelijk.”

Door Wim Vos