Canada dringt erop aan dat zwarte dozen van neergeschoten vliegtuig naar Oekraïne of Frankrijk worden gestuurd

© via REUTERS

Canada dringt er zondag bij Teheran op aan dat de zwarte dozen van het door Iran neergeschoten vliegtuig “snel” naar Oekraïne of Frankrijk worden gebracht. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken François-Philippe Champagne zei dat hij hierover contact heeft opgenomen met zijn Iraanse collega.

jvh

“Ik herhaalde het standpunt van Canada dat de zwarte dozen zo snel mogelijk naar Oekraïne of naar Frankrijk moeten worden gestuurd, zodat het onderzoek kan worden gedaan op een plaats waar de expertise bestaat en op een transparante manier”, zei Champagne in Winnipeg.

De minister reageerde op een verklaring van de woordvoerder van de Iraanse luchtvaartautoriteit, Hassan Rezaeifar. Die zei zondag dat de Iraanse autoriteiten de zwarte dozen dan toch niet naar Kiev gaan sturen. “De vluchtrecorders zijn in Iran en zullen vooralsnog aan niemand overhandigd worden”, aldus Rezaeifar.

Ongeluk

Troepen van de Iraanse Revolutionaire Wacht schoten op 8 januari per ongeluk een vliegtuig van Ukraine International Airlines neer. Alle 176 mensen aan boord kwamen daarbij om. Het neerschieten van het Oekraïense vliegtuig gebeurde enkele uren nadat Iran raketten had afgevuurd op Iraakse basissen die ook door de Verenigde Staten gebruikt worden. Die aanvallen waren een vergelding voor de Amerikaanse aanslag op de Iraanse topgeneraal Qassem Soleimani. Volgens de Iraanse autoriteiten was alles in gereedheid gebracht om een Amerikaanse tegenaanval op te vangen, en namen ze het Oekraïense vliegtuig verkeerdelijk voor een bedreiging.

Zaterdag zei Rezaeifar nog dat het onderzoek niet mogelijk was in Iran omdat het land niet over de nodige software beschikt om de gegevens te downloaden. Het is onduidelijk of dat nu plots wel mogelijk is.

Iraanse minister brengt boodschap president naar Oekraïne

De Iraanse minister van Verkeer zal alvast met een boodschap van de Iraanse president Hassan Rohani naar Oekraïne reizen. “Het onderzoek naar het voorval is tijdrovend, op gerechtelijk en technisch vlak. Maar we zijn bereid samen te werken”, zegt woordvoerder van Buitenlandse Zaken Abbas Mussawi maandag. “De reis is het hoogtepunt van de samenwerking en de andere landen moeten het incident niet politiseren”, zo herhaalde Mussawi wat hij eerder al zei.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten