Telt u dit weekend opnieuw massaal mee vogels?

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: Inge Kinnet

Natuurpunt organiseert komend weekend opnieuw het ‘Grote Vogelweekend’ in Vlaanderen. De natuurvereniging roept iedereen op om gedurende een kwartier of langer de vogels in zijn tuin of op zijn balkon te tellen. Scholen en kinderboerderijen kunnen van 20 tot 24 januari meetellen op een moment dat hen past, meldt Natuurpunt op zijn website.

Al sinds 2001 organiseert Natuurpunt het ‘Grote Vogelweekend’. Bedoeling van de grootste vogeltelling in Vlaanderen is te weten hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken en welke soorten het goed of minder goed doen. Vorig jaar hebben 36.488 mensen in totaal 673.385 vogels aangemeld. Daarbij ook 308 schoolklassen die ruim 15.000 vogels op speelplaatsen telden. De overvliegende vogels worden niet meegeteld.

Voor het eerst sinds 2013 was de vink in 2019 de meest getelde vogel, gevolgd door de kauw en de huismus. De koolmees, de primus van 2018, zakte naar de vierde plek. In de gemiddelde Vlaamse tuin zaten 24 vogels van negen verschillende soorten. Dat was nipt meer een jaar eerder, met toen 23 vogels van acht verschillende soorten.

LEES OOK. Wil je scoren tijdens het komende Vogeltelweekend? Lees hier waar je op moet letten en welke vogels je kan spotten (+)

De resultaten van de telling dienen voor zondag middernacht doorgestuurd te worden via de website van het vogelweekend. Daar vind je ook foto’s en beschrijvingen van de vaakst voorkomende tuinvogels.

QUIZ. Win een exclusief vogelweekend-pakket

Je tuin vogelvriendelijker maken? Tik op de bolletjes op de afbeelding hieronder voor tips!

Door jvh
Laad meer berichten...