Bondscoach Sven Vanthourenhout selecteert Quinten Hermans als zevende voor WK in Zwitserland

Quinten Hermans Foto: Photo News

Limburger Quinten Hermans mag mee naar het WK veldrijden op 2 februari in het Zwitserse Dübendorf. Zijn zevende plaats gisteren in Nommay was voor bondscoach Sven Vanthourenhout het bewijs dat de kopman van Torremans CX zijn selectie voor het WK verdient.

Zeven landgenoten mag bondscoach Sven Vanthourenhout selecteren aangezien sinds de WB-manche in Nommay zeker is dat een Belg komend weekend de wereldbeker wint. Zes renners mochten zich al zeker achten: drievoudig wereldkampioen Wout van Aert, Toon Aerts, Tim Merlier en het trio van Pauwels Sauzen - Bingoal Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michaël Vanthourenhout. Ook over de zevende plek was er in het hoofd van Vanthourenhout al lang duidelijkheid maar de recent mindere prestaties van Quinten Hermans na ziekte en het opvallend sterk presteren van Gianni Vermeersch zorgden toch voor twijfels. Vermeersch en Hermans reden in Nommay ook doorlopend in elkaars buurt maar het was de Limburger die uiteindelijk aan het langste eind trok en zijn selectie verrechtvaardigde.

“Geen moeilijke keuze”

“Het was geen moeilijke keuze. Gianni Vermeersch vindt in de kerstperiode zijn betere benen zoals de voorbije jaren, maar het was net niet genoeg om zelfs nog in de weegschaal te gaan liggen met Quinten Hermans”, verklaarde bondscoach Sven Vanthourenhout maandag zijn keuze.” Ik denk dat hij dat ook zelf besefte. Hij hoopte er nog wel op, maar hij had in Nommay echt al moeten verrassen om mee te kunnen gaan.”

”Mijn aanpak bij de elite mannen? Daar heb ik een idee van. We weten wat er ons te wachten staat, daar moet ik geen tekening bij maken. We hebben respect voor Mathieu van der Poel. Maar we gaan koersen om te winnen, zoals we dat de voorbije kampioenschappen hebben geprobeerd. Het wordt geen makkelijke opdracht.”

“We hebben meerderde kopmannen. Dat is onze sterkte en zullen we nodig hebben om Mathieu te kloppen. Met Wout van Aert, met Toon Aerts. Toon Aerts en Eli Iserbyt leverden in Nommay een hoogstaande cross af, maar ook de jongens daarachter heb ik nodig: Tim Merlier kan op dit parcours bijvoorbeeld iets betekenen. We gaan als blok iets moeten creëren.”

“Wout van Aert gaat een heel belangrijke rol spelen”

“Wout van Aert is een voorbeeld om mee samen te werken. Sinds zijn revalidatie hebben twee keer per week contact gehad. Zijn goesting om te rijden is gegroeid, net als zijn ambitie. Ik verwacht een heel goede Wout aan de start, de beste Wout van dit seizoen alvast. Hij gaat een heel belangrijke rol spelen. Zijn trainingen zijn niet in functie van het veldrijden maar ik ontvang signalen dat er veranderingen zijn en dat we de beste Wout gaan zien in Zwitserland.”

Bondscoach Sven Vanthourenhout selecteert Quinten Hermans als zevende voor WK in Zwitserland

”Volgende week houden we weer een mini-stage, wat we al twee jaar doen. Dat is niet alleen voor de tactiek te bespreken, maar ook gewoon om praktische afspraken te maken. Zo kunnen we gerust naar Zwitserland afreizen.”

Van het parcours in Zwitserland verwacht Vanthourenhout niet veel. ”Ik ben er zelf geweest maar het is intussen geweten dat we er niet veel van moeten verwachten. Het stelt niet veel voor. Ze gaan wel obstakels bouwen maar het wordt niets spectaculairs. Het parcours is wat het is. We zullen honderd procent aan de start staan.”

Bondsvoorzitter: “Niet makkelijk dit jaar”

“Het is inderdaad zo dat het dit jaar niet makkelijk zal zijn”, tempert bondsvoorzitter Tom Van Damme de verwachtingen. “Mathieu van der Poel is een uitzonderlijk atleet, dat moeten we aanvaarden. De beste Wout van Aert zou hem aankunnen. Het is nog twee weken maar we moeten realist zijn. Bij de dames is Sanne Cant later in conditie dan de vorige jaren. Maar ook daar is Nederland favoriet. De ambitie is om een aantal medailles te halen maar we zijn realist. Ik denk aan een viertal medailles, zonder er een kleur op te plakken.”

LEES OOK. Niet zozeer de naam van de zevende renner, wel de te volgen tactiek is het heikele punt (+)

Alle selecties

Dames Junioren:

Julie BROUWERS – Julie DE WILDE – Mirthe VAN DEN BRANDE – Sterre VERVLOET

Geen reserves.

Heren Junioren:

Lennert BELMANS – Ward HUYBS – Yorben LAURYSSEN – Jente MICHELS – Thibau NYS – Emiel VERSTRYNGE

Reserve:

Jetze VAN CAMPENHOUT

Dames U23:

Kiona CRABBÉ – Marthe TRUYEN

Geen reserves.

Heren U23:

Yentl BEKAERT – Jelle CAMPS – Timo KIELICH – Toon VANDEBOSCH – Niels VANDEPUTTE

Reserves te kiezen uit (in alfabetische volgorde): Jarno BELLENS – Ryan CORTJENS – Gerben KUYPERS

Dames Elite:

Sanne CANT – Ellen VAN LOY – Laura VERDONSCHOT

Geen reserves.

Heren Elite:

Toon AERTS – Quinten HERMANS – Eli ISERBYT – Tim MERLIER – Laurens SWEECK – Wout VAN AERT – Michael VANTHOURENHOUT

Reserves te kiezen uit (in alfabetische volgorde): Jens ADAMS – Thijs AERTS – Gianni VERMEERSCH

Door Guy Van Den Langenbergh
AANGERADEN