10 klimaatacties die werken

Pieter Boussemaere Foto: HNB

Deinze / Nevele - Gezinsbond Deinze nodigt Pieter Bousemaere, auteur, historicus en docent Vives Hogeschool Brugge, uit voor een onderhoudende avond over het klimaat en meer bepaald over klimaatacties die werken. Afspraak daarvoor op donderdagavond 23 januari in zaal Rekkelinge in Deinze.

Pieter Boussemaere is auteur, historicus en docent Vives Hogeschool Brugge: ‘Misschien moeten we het echt eens hebben over de essentie van de klimaatkwestie. Een wereldprobleem waar je zelf weinig vat op hebt? Misschien doe je al van alles, maar… helpt het ook echt? Anderen blijken er zich weinig van aan te trekken en passen hun gedrag nauwelijks aan. Sommigen hameren op consuminderen. Anderen focussen uitsluitend op technologische redmiddelen. Is kernenergie, houtverbranding of een elektrische wagen nu goed of slecht voor het klimaat? Hoe breng je de klimaatkwestie ter sprake zonder meteen weggezet te worden als ‘groene’? ‘

De spreker komt heel boeiend en onderhoudend uit de hoek. Hij vertrekt van naakte feiten en zijn discours is vrij van ideologisch of politiek getouwtrek. Zijn boek “Tien klimaatacties  die werken” is een praktische gids met wetenschappelijk onderbouwde oplossingen. Het reduceert de klimaatkwestie tot de essentie en vertrekt van de naakte feiten. Vrij van ideologisch of politiek getouwtrek biedt het tien persoonlijke acties die wetenschappelijk onderbouwd zijn en echt werken.

Pieter Boussemaere doceert prehistorie en wereld-  en klimaatgeschiedenis aan de Vives Hogeschool Brugge. Daar ontdekte hij dat de klimaatkennis bij onze jongeren en toekomstige leerkrachten, ondanks de vele media-aandacht, bedroevend laag en zelfs veelal foutief is. Zijn boek “Eerste hulp bij klimaatverwarring. Waarom de opwarming van de aarde veel meer is dan een milieuprobleem (2015)”, speelt daar op in. Het geeft een overzicht van de klimaatomstandigheden in heden, verleden en toekomst, met als rode draad het verhaal achter de ontdekking van het probleem, de controverse errond en de duizelingwekkende belangen waarin het verstrikt raakte.

Praktisch

Wanneer: donderdag 23 januari 2020 om 20 u.

Waar: De Rekkelinge, D. Delcroixstgraat 1 A, Deinze

Toegang: aan de deur € 12. Wie vooraf inschrijft betaalt slechts €10. Dat kan via joost.vermeersch@telenet.be. Je schrijft het juiste bedrag van €10 overschrijven vóór 21 januari 2020 op bankrekening Gezinsbond Deinze : BE 18 4427-6851- 5165 met vermelding "10 klimaatacties + lid vereniging". Leden van de Gezinsbond ontvangen aan de ingang €2 korting.

Door Eddy Lefevre