Iran dreigt zich terug te trekken uit non-proliferatieverdrag

© REUTERS

Iran dreigt zich terug te trekken uit het non-proliferatieverdrag (NPV) dat het bezit van kernwapens aan banden moet leggen. Teheran zou die stap overwegen als een conflict over de naleving van het atoomakkoord uit 2015 wordt voorgelegd aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

jvh

“Als de Europeanen hun ongepaste gedrag voortzetten of het Iran-dossier doorsturen naar de VN-Veiligheidsraad, dan trekt Iran zich terug uit het NPV”, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif. Volgens de nieuwssite van het parlement stak de minister ook de hand uit. Hij beloofde dat zijn land de naleving van de afspraken uit het atoomakkoord niet nog verder zal terugschroeven.

Europese landen verwijten Iran zich niet te houden aan de afspraken uit de nucleaire deal met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China. Daarin is afgesproken dat Teheran de nucleaire activiteiten beperkt in ruil voor verlichting van economische sancties.

Het geschil wordt eerst behandeld door een gezamenlijke commissie, maar kan later ook bij de VN-Veiligheidsraad worden neergelegd. Het kan ertoe leiden dat weer internationale sancties worden opgelegd die eerder waren ingetrokken.

Iran heeft de naleving van de afspraken uit het atoomakkoord geleidelijk afgebouwd. Het land is ontevreden omdat de VS zich in 2018 eenzijdig uit de deal hebben teruggetrokken. De Amerikaanse president Donald Trump liet ook weer zware sancties opleggen. Hij wil Teheran zo dwingen opnieuw te onderhandelen, omdat hij vindt dat zijn voorganger Barack Obama een slechte deal heeft gesloten.

LEES OOK

Nu in het nieuws