Belgische zakenman beraamt aanslag op CEO Rodania na mislukte deal

De CEO (rechts) riskeert 2 jaar cel. Foto: jdu

Gent / Maldegem -

“Je gaat straks zoveel bloed verliezen dat je gaat flauwvallen.” Het is een fragment uit de speech die een 42-jarige ‘zakenman’ voorbereid had voor een latere confrontatie met de CEO van Rodania. De veertiger trok na een fout gelopen deal vanuit Barcelona richting België, in zijn koffer lagen een bijl en snoeischaren klaar. Een toevallige politiepatrouille kon hem vatten voor de confrontatie plaatsvond. Hij riskeert 2 jaar cel.

“Het is een waanzinnig plan dat de beklaagde samengesteld had”, zegt het Openbaar Ministerie. “De man, die in Barcelona woont, reed na een fout gelopen deal met Rodania richting België. In zijn koffer lagen een bijl, een baseballknuppel, twee snoeischaren, ducttape en snelbinders. Het doel? Zijn geld terugkrijgen.” De 42-jarige man uit Barcelona stond in de Gentse rechtbank terecht voor poging afpersing, bezit van verboden wapens en bendevorming. Voor de rechtbank ging de man in detail in op de feiten.

Foute deal

“Ik had veel geld verloren door een fout gelopen deal met Rodania. We zouden samen horloges gaan maken”, zegt de man, die destijds zelf een horlogebedrijf runde en een half miljoen euro schulden had. “Ik wou mijn 351.000 euro terug. Maar ik kreeg te horen van hun advocaat dat ik het geld nooit meer zou terug zien. Dus ik dacht: dan ga ik het zelf vragen.” De veertiger ging niet zomaar een vraag stellen, dat was duidelijk. “De bedoeling was om de baas van Rodania thuis aan te spreken en hem te confronteren met mijn wapens. Ik had een jachtmes, een bijl, een baseballbat en twee snoeischaren gekocht in Barcelona. Ik had ook twee kompanen aangesproken om me te helpen en die met de trein richting Gent kwamen.”

“Bloed verliezen”

“Ik had ook op voorhand al heel wat gegevens op Google gezocht”, aldus de beklaagde. “Zo had ik alle persoonlijke gegevens van de CEO en zijn familie, foto’s, screenshots van zijn huis.” Ook had de man al een speech geschreven in zijn gsm, die hij ging voorlezen bij de confrontatie. “Daarin beschreef hij hoe het huis en zijn gezin eruitzag. En stonden de zinnen: ‘Je gaat straks zoveel bloed verliezen straks dat je gaat flauwvallen, je zal ge dit goed herinneren als je bijkomt’”, zegt het Openbaar Ministerie dat 2 jaar cel vorderde. “Eventueel met uitstel, maar dat lijkt me onmogelijk gezien meneer in Barcelona woont.”

“Botten breken”

Toen hij in België aankwam, liet hij valse nummerplaten maken in Kortrijk en reed meermaals langs het huis van de CEO in Maldegem, zonder succes. Hij besloot om de volgende dag richting het hoofdkwartier van Rodania in Gent te rijden. “Ik wou hem confronteren op de parking”, klinkt het. Toen dat niet lukt, regelde hij een afspraak via een vals e-mailadres. Maar alles werd te “irreëel” toen hij zijn kompanen ontmoette in Gent. “Ze zeiden dat we geen vingers mochten afsnijden, maar dat ze wel misschien botten gingen breken. Op dat punt wou ik het niet meer.”

De man en zijn twee kompanen werden gevat vooraleer het tot een confrontatie kwam met de CEO. Op 25 januari vorig jaar passeerden ze langs een toevallige patrouille in de buurt van de Gentse Dampoort. Na een achtervolging van een kwartier werd hij gevat, één van zijn kompanen kon vluchten. “Ik bekende onmiddellijk alles aan de politie. Ik ben enorm stom geweest”, zegt de veertiger. Zijn advocaat vroeg ook een straf met uitstel, “Er is geen sprake van een strafbare poging tot afpersing”, pleitte zijn advocaat. “Want de beklaagde trok zich terug voor de poging was begonnen.” De rechtbank zal zich over de zaak uitspreken op 3 februari.

Door Jeffrey Dujardin
TOP 10 MEEST GELEZEN