Duizenden studenten komen op straat voor gewelddadige betoging in Bagdad

Bron © BELGA

Foto: AP

Duizenden studenten zijn maandag op straat gekomen in Bagdad na schermutselingen tussen betogers en ordediensten in de Iraakse hoofdstad en andere provincies. In Bagdad en in verschillende steden in het zuiden van het land bevinden zich al sinds begin oktober antiregeringsprotesten.

Studenten uit scholen en universiteiten hebben zich maandag aangesloten bij de betogers, die al maandenlang in Bagdad betogen. Om de toegang tot universiteiten en andere openbare diensten te blokkeren, sloten de betogers verschillende wegen af om meer druk te zetten op de overheid. Door de blokkades van verschillende hoofdwegen tussen grote steden kwam het tot botsingen tussen de betogers en de ordediensten. De ordediensten hebben traangas gebruikt om de betogers uiteen te drijven. Na de onrust werd in verschillende districten een feestdag uitgeroepen op maandag.

De woede van de antiregeringsbetogers richt zich onder meer tegen de corruptie en de politieke stilstand. Ze eisen dat er iets gedaan wordt aan de werkloosheid, willen een nieuwe premier en eisen de oprichting van functionele openbare diensten.

Door jvh
TOP 10 MEEST GELEZEN