Noorse regering wankelt door discussie over repatriëring van vrouwelijke terreurverdachte

Bron © BELGA

De Noorse premier Erna Solberg Foto: REUTERS

De centrumrechtse regering in Noorwegen is in zwaar weer verzeild geraakt door de repatriëring van een vrouwelijke terreurverdachte uit Syrië.

De vrouw van Pakistaanse oorsprong groeide op in Noorwegen, maar trok naar Syrië om er voor IS te vcehten. Ze werd vrijdagavond gerepatrieerd naar Noorwegen met haar twee kinderen, en werd meteen opgepakt. Maar de beslissing om de vrouw naar Noorwegen over te brengen, zorgt voor nervositeit binnen regering.

Verschillende leden van de rechtspopulistische Fremskrittspartiet of Vooruitgangspartij willen uit de coalitie stappen. Premier Erna Solberg, zelf van de Conservatieve Partij, zat maandag al samen met de partijleider van de Vooruitgangspartij, Siv Jensen, om de zaak te bespreken. De Noorse centrumrechtse coalitie bestaat naast Solbergs Conservatieve Partij en de Vooruitgangspartij nog uit de liberalen en de christendemocraten.

De Noorse grondwet voorziet geen ontbinding van het 169 zetels tellende parlement tussen verkiezingen. De partijen moeten dus zelf een nieuwe coalitie zoeken als een partij opstapt. De volgende verkiezingen vinden pas in 2021 plaats.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent