Denise Betsema mag weer crossen: geen dopingschorsing meer

Foto: Photo News

Denise Betsema mag weer veldrijden. De 26-jarige Nederlandse werd in april vorig op non-actief gezet na een positieve test op anabole steroïden. De UCI heeft haar nu groen licht gegeven om opnieuw aan competitie te doen. Ze kreeg nu een schorsing van zes maanden, maar heeft die intussen uitgezeten. Ze start zaterdag in de veldrit van Zonnebeke als lid van Pauwels Sauzen-Bingoal.

Het was een veldritsprookje: van tienermama tot veldritsensatie. Denise Betsema was de verrassing in de cross vorig seizoen: vijftien zeges, waarbij de Wereldbekermanche in Koksijde én een profcontract bij Marlux-Bingoal (nu Pauwels Sauzen-Bingoal) als toetje. Tot in april bekendraakte dat de Nederlandse na de cross in Hoogerheide positief had getest op anabole steroïden. Haar team zette haar meteen op non-actief, in afwachting van een uitspraak.

Betsema schreeuwde haar onschuld uit en nam een dopingexpert in dienst. Er werden afwijkende lichaamseigen steroïden in haar lichaam aangetroffen en ze wilde uitzoeken hoe dat kwam. Intussen bleef ze verder trainen omdat ze ervan uitging dat de UCI haar finaal vrij zou pleiten.

Dat deed de UCI finaal niet, want die legde haar vandaag een schorsing op van zes maanden, met terugwerkende kracht. Aangezien ze die termijn al heeft uitgezeten, mag ze meteen weer crossen.

Betsema werd door Pauwels Sauzen-Bingoal meteen weer in de armen gesloten. Morgen geeft ze samen met ploegmanager Jurgen Mettepenningen meer duiding op een persconferentie in Waasmunster. “Yes, ik mag per direct weer crossen. Ontzettend blij en opgelucht met dit onwijs goede nieuws. Morgen vertel ik er meer over”, postte ze op sociale media. Begeleid met een filmpje in haar ploeguitrusting op het strand van haar woonplaats Texel.

De uitspraak zou ook goed nieuws kunnen zijn voor onze landgenote Sofie De Vuyst. De Flandrienne van het Jaar staat momenteel op non-actief nadat ook zij werd betrapt op anabole steroïden. Ook zij schreeuwt haar onschuld uit.

Door Werner Bourlez