Marie Vinck krijgt voor het eerst hoofdrol in Vlaamse film

Marie Vinck, op tv nog te zien in ‘13 geboden’. © 13 Geboden

Marie Vinck (37) wordt het centrale personage in Ritueel, de nieuwe Mo Hayder-verfilming van Hans Herbots. Voor de 37-jarige actrice wordt dat meteen haar eerste dragende hoofdrol in een Vlaamse speelfilm.

Jo De Ruyck

Met De behandeling verfilmde Hans Herbots in 2014 al een eerste keer een boek van de Britse misdaadschrijfster Mo Hayder. Dit najaar start hij de opnames van een nieuwe Hayder-verfilming, Ritueel. Net als in De behandeling zal Geert Van Rampelberg ook in Ritueel de rol van rechercheur Nick Cafmeyer voor zijn rekening nemen, maar hij wordt niet het centrale personage in de film. “Dat wordt Kiki, een rol die zal worden gespeeld door Marie Vinck”, aldus Peter Bouckaert van productiehuis Eyeworks.

Vinck schreef al verschillende grote rollen op haar naam, zowel in films als in tv-reeksen. In 2018 was ze op tv te zien in de reeks 13 geboden, in de cinema speelde ze onder meer in de Tom Lanoye-verfilming Sprakeloos, maakte ze deel uit van de ensemblecast van Smoorverliefd en had ze een rol in Loft, nog altijd de succesvolste Vlaamse film ooit. Met Ritueel voegt Marie Vinck meteen haar belangrijkste rol toe aan haar cv. Ze kruipt in de huid van een vrouwelijke politieduiker die in een sinistere zaak betrokken raakt.

Schrijfster Mo Hayder staat bekend om haar donkere plots, en Ritueel ligt helemaal in die lijn. Op een warme zomerdag worden bij een politieduik twee handen in het water gevonden. Het lijkt erop dat de handen zijn geamputeerd, terwijl het jonge mannelijke slachtoffer nog in leven was. De vraag rijst dan of de jongeman nog leeft. En als hij niet meer in leven is, waar is het lichaam dan gebleven?

Ritueel is gebaseerd op Mo Hayders thriller Ritual uit 2008, Carl Joos schreef het scenario. Joos kan terugblikken op een jarenlange ervaring als scenarist waarin hij meeschreef aan onder meer De zaak alzheimer, Dossier K., The broken circle breakdown en De behandeling. Hans Herbots , die in Thailand zopas enkele afleveringen van de Netflix-reeks The serpent regisseerde, zal Ritueel in september, oktober van dit jaar filmen. In 2021 wordt de film in de bioscopen verwacht.

Aangeboden door onze partners