Bos waar zeldzame minivleermuis huist nu erkend als natuurgebied

Het vlonderpad in het Peutiebos maakt ook deel uit van het erkende gebied. Foto: jdw

Steenokkerzeel / Machelen / Diegem / Vilvoorde -

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft het Floordambos-Peutiebos erkend als natuurgebied. In het bos werd vorig jaar nog een unieke minivleermuis gespot.

De bossen vormden ooit één geheel en wachten al erg lang op erkenning. Een groot deel van het Floordambos geniet al Europese bescherming als habitatgebied tussen Melsbroek, Kampenhout, Herent en Kortenberg, en is beschermd als landschap.

“De drie kernen van Natuurpunt MaViSt beheren veel van die percelen en willen het versnipperde Floordanbos-Peutiebos weer tot één geheel verbinden”, zegt Daniel Poesmans, secretaris van MaViSt. ”Dat bevordert de migratie van fauna en flora. Ecoducten, ecotunnels en herinrichtingen kunnen daarvoor oplossingen bieden. Daarom denken we eraan om de brug over de E19 aan de Ravaartstraat om te vormen tot een ecoduct. Het onderzoek daarvoor loopt.”

Verder wil Natuurpunt de waterkwaliteit van de Trawoolbeek en het hele gebied in ere herstellen. Om de biodiversiteit te bevorderen, wordt een beheersplan opgesteld met bos en open plekken. Daarnaast wordt rekening gehouden met de gemeentelijke projecten en de soorten die er als zogenaamde koesterburen extra aandacht krijgen

Sinds september 2018 loopt in de regio een Europees project om kwetsbare en zeldzame natuur te herstellen en uit te breiden. In dat kader werd in mei vorig jaar een kleine hoefijzerneus waargenomen, een minivleermuis die al 45 jaar niet meer gezien werd in Vlaanderen en uitgestorven leek.

Door de inspanningen van de veldwerkers van Natuurpunt werd in augustus 2019 ook een wandellus van 2 kilometer door het Peutiebos getrokken. Daardoor werd bijna 5 hectare zogenaamde dichtbijnatuur toegankelijk voor het publiek. ”Natuurpunt is erg blij met de erkenning en dankt iedereen die daartoe bijgedragen heeft”, zegt Poesmans nog.

Door Juliaan Deleebeeck